Hlavní obsah

Austrálie bude stíhat vojáky kvůli válečným zločinům v Afghánistánu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Austrálie jmenuje zvláštního vyšetřovatele, který posoudí stíhání údajných válečných zločinů australských vojáků v Afghánistánu. Příští týden bude o afghánské misi zveřejněna zpráva, která údajně obsahuje výbušná zjištění.

Článek

Zvláštní vyšetřovatel zváží trestní stíhání příslušníků australských speciálních jednotek po působení v Afghánistánu, píše BBC. Premiér Scott Morrison prohlásil, že vyšetřovací zpráva o afghánské misi bude obsahovat „znepokojující“ zjištění.

Premiér také uvedl, že zřídí nezávislý kontrolní panel, který by lidem dodal důvěru, že Australské armádní jednotky (ADF) závažné problémy řeší. Oznámení obou kroků je podle webu The Guardian znamením, že ve vyšetřovací zprávě budou k nalezení pádné důkazy o nevhodném chování australských speciálních sil v Afghánistánu.

Vyšetřování vedené asistentem generálního inspektora australských branných sil Paulem Breretonem od roku 2016 zkoumalo chování elitních australských sil v nejméně 55 případech údajného porušení zákonů o ozbrojených konfliktech v letech 2005 až 2016.

Případy podle The Guardian zahrnují údajné nezákonné zabíjení afghánských civilistů nebo kruté zacházení s válečnými zajatci, uvádí se ve zprávě předložené parlamentu na začátku tohoto roku.

O vyšetřovací zprávě Morrison uvedl, že se jedná o „objemný“ dokument, ale bude redigován „jak kvůli zajištění integrity soudního procesu, který z dokumentu vyplývá, tak i kvůli otázkám národní bezpečnosti“.

Morrison uvedl, že zpráva o vyšetřování bude zveřejněna příští týden a že chtěl národ připravit na „dlouhou a náročnou cestu“ vzhledem k „pravděpodobným obviněním ze závažného a možná kriminálního jednání“.

„Pro Australany to bude velmi obtížné,“ řekl Morrison ve čtvrtek v Canbeře. „Myslím, že to musíme přijmout způsobem, který nám umožní zachovat integritu našeho soudního systému a zachovat integritu naší armády,“ prohlásil Morrison.

Australská vláda podle webu ABC zatím nerozhodla, zda je ve hře možnost odebrání medailí těm vojákům, u kterých se spáchání trestného činu prokáže. Ministryně obrany Linda Reynoldsová uvedla, že šéf ADF „všechny tyto možnosti zvažuje“.

Morrison podle webu The Guardian bagatelizoval možnost, že by někteří australští vojáci mohli být předvoláni k Mezinárodnímu trestnímu soudu, přičemž uvedl, že diskutovaná obvinění je třeba řešit prostřednictvím australského soudního systému.

Kancelář zvláštního vyšetřovatele má podle Morrisona být zřízena na ministerstvu vnitra a bude se zabývat trestními záležitostmi uvedenými ve vyšetřovací zprávě generálního inspektora. Úřad by měl tato obvinění vyšetřit, shromáždit důkazy a případně je předat státnímu zastupitelství.

Zvláštní vyšetřovatel ještě nebyl jmenován, podle Morrisona ale půjde o významnou osobu se zkušenostmi v rámci australského soudního systému i mezinárodního práva.

K pochybnostem o chování vojáků na misích v Afghánistánu ale nedochází jen v Austrálii.

V srpnu BBC zveřejnila dokumenty, které se týkaly působení britských speciálních jednotek v Afghánistánu. Podle nich byli zabíjeni neozbrojení civilisté, proti zásahům se navíc postavili i místní vojáci. Britská vyšetřovací zpráva, vypracovaná na základě rozhovoru dvou důstojníků britských speciální jednotek SAS, dospěla k závěru, že vznesená obvinění si zaslouží „důslednější vyšetřování“, aby „v nejhorším případě zastavila kriminální chování“.

Kvůli misi v Afghánistánu byli vyšetřováni i čtyři důstojníci Generálního štábu Armády ČR. Kvůli neoznámení trestného činu v souvislosti se smrtí afghánského vojáka Vahidulláha Chána. Ten při teroristickém útoku zastřelil českého psovoda Tomáše Procházku a další dva vojáky zranil.

Krátce po útoku byl Chán vyslýchán nejdříve českými vojáky, poté americkými. Po výsleších zemřel. Čtyři čeští vojáci byli obviněni z toho, že policii neoznámili podezření, že Chán zemřel cizím zaviněním, stíhání ale bylo v listopadu loňského roku zastaveno.

Reklama

Doporučované