Hlavní obsah

Odměna za mír s Izraelem. Trumpova vláda prodá Emirátům stíhačky F-35

Foto: Profimedia.cz

Bojový letoun F-35 používají jen nejbližší američtí spojenci.

Reklama

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo oznámil, že informoval Kongres o záměru vlády prodat supermoderní zbraně do Spojených arabských emirátů. Ty se tak stanou prvním arabským státem, který se dostane k letounům F-35.

Článek

Třiadvacet miliard dolarů. Takovou sumu by měla vláda Spojených arabských emirátů zaplatit za pět desítek bojových letounů F-35, 18 vojenských dronů typu MQ-9B a patřičnou munici, mimo jiné 1500 střel typu Hellfire. V úterý to v tiskové zprávě oznámilo americké ministerstvo zahraničí.

„Navržený prodej vybavení představuje znatelný nárůst vojenského potenciálu a upraví i vojenskou rovnováhu v regionu,“ píše se v prohlášení administrativy končícího prezidenta Donalda Trumpa.

Pokud projde prodej i přes kongresmany, staly by se Emiráty vůbec první arabskou zemí, která by získala americké stíhačky páté generace. Ty až dosud používá pouze osm nejbližších amerických spojenců a partnerů. Další čtyři vlády si je už objednaly. Na Blízkém východě s nimi však disponuje pouze Izrael.

Zájem o nákup letounů F-35 mělo i Turecko, to ale Spojené státy z programu vyřadily poté, co si Turci pořídili protiletadlový obranný systém S-400 z Ruska.

Podle Pompea umožnila prodej zbraní arabské zemi její historická mírová dohoda s Izraelem. Tamní politici ale z nejmodernějších stíhaček v arabských rukou radost nemají, právě naopak. Hned několik vysokých izraelských představitelů vyjádřilo nad tímto krokem obavy.

USA na ně sice nedaly, s Izraelem ale uzavřely dohodu, která podle ministra obrany Bennyho Gance zajistí Izraeli vojenskou převahu „na příští desetiletí“. Gancův úřad později uvedl, že dohoda s Pentagonem vedla jeho i premiéra Benjamina Netanjahua k tomu, že proti prodeji zbraní SAE přestali protestovat.

Foto: Profimedia.cz

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo s korunním princem SAE Muhammadem bin Zajídem Nahjánem

Pompeo ve svém prohlášení zmínil protivníky v Íránu, proti nimž se chtějí představitelé Emirátů ozbrojit. Dohodu o normalizaci vztahů se židovským státem podepsali kromě Emirátů i vládci Bahrajnu a Súdánu. „Každá ze zemí v Perském zálivu si uvědomuje, že sdílená hrozba ze strany Islámské republiky Írán je velmi, velmi reálná. Nyní pracují společně a (s Izraelem) budují bezpečnostní i ekonomické vztahy,“ ospravedlňuje ministr rozhodnutí o prodeji.

Zatímco Izraelce přesvědčila dohoda s Pentagonem, v americké Sněmovně reprezentantů vůči ní panuje značná skepse. Šéf zahraničního výboru a republikán Eliot Engel v říjnu řekl, že prodej stíhaček musí být podmíněný jistotou, že se tyto technologie nedostanou do špatných rukou – konkrétně myslel na Čínu a Rusko.

Reklama

Doporučované