Hlavní obsah

Australský Queensland zasáhly požáry, stovky lidí byly evakuovány

Požáry v australském Queenslandu.Video: AP

 

Reklama

Stovky lidí musely být evakuovány ve státě Queensland na severovýchodě Austrálie kvůli lesním požárům, které způsobila vlna veder. Nejméně čtyři domy plameny zničily, informovala dnes agentura AP.

Článek

Australský stát Queensland na severozápadě země sužují rozsáhlé lesní požáry. Evakuovány musely být stovky lidí a nejméně čtyři domy už plameny spálily. Požáry způsobila vlna veder, po celém Queenslandu jich hoří 40.

Nejvážnější situace je asi 350 kilometrů severně od městě Brisbane. Největší požár, který se rozhořel v sobotu, již spálil 20 000 hektarů porostu v pobřežním národním parku Deepwater a okolí.

V Austrálii nyní panuje teplé počasí předznamenávající příchod léta, které začne v prosinci. Ve státě Queensland ale nebývají požáry – na rozdíl od suššího jihu Austrálie – v tuto část roku obvyklé, protože zde často prší. V poslední době byl však Queensland svědkem vlny veder a počasí zde bylo sušší než obvykle. K rozdmýchání požárů přispěly silné vichry.

„Toto vedro a požáry v Queenslandu jsou opravdu výjimečným jevem,“ prohlásil Matt Burnett, starosta města Gladstone ve státě Queensland. Meteorologové uvedli, že silný vítr a vysoké teploty mají v Queenslandu pokračovat i v následujících dnech. Ve středu se očekávají teploty 40 stupňů Celsia a vítr dosahující 40 kilometrů za hodinu.

Minulý týden ničily požáry porosty také v sousedním australském státě Nový Jižní Wales.

Reklama

Související témata:

Doporučované