Hlavní obsah

Auto za milion mu ušetří sedm minut. Podívejte se, jak manžel hejtmanky jezdí její služební limuzínou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Pěšky to má Jakub Pokorný do práce něco málo přes deset minut. Autem čtyři.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Seznam zjistil, že středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová dala svůj služební superb k dispozici manželovi. Například k cestám do práce.

Článek

Když půjde Jakub Pokorný do práce pěšky, kolem hřbitova a přes park to má v Benešově něco přes deset minut. Celkem příjemná procházka.

Jenže manžel středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) jezdí do svého kadeřnického salónu autem. A to služebním superbem své ženy – čtyřkolkou s dvoulitrovým motorem a automatickou převodovkou.

Seznam obě cesty porovnal. Vyšlo, že Pokorný ušetří v limuzíně v pořizovací hodnotě přes milion asi jen sedm minut za jednu cestu.

Ale nejde ani tak o čas. Hejtmančin manžel má podle úterního zjištění Seznamu služební auto své ženy prakticky neustále k dispozici. I hejtmanka připouští, že jde o bonus, který patří k její funkci. Se kterým počítá i smlouva o používání služebního vozu k soukromým účelům, kterou s krajským úřadem uzavřela.

Problém je, že politici v jiných krajích takhle volná pravidla pro používání služebních aut nemají.

„Na rovinu říkám, že vůz, který mi byl poskytnut krajským úřadem jako benefit, stejně jako tomu bývá ve státní i soukromé sféře, využíváme s manželem skoro denně. A je hned pro oba dva účely najednou – k mým služebním cestám po kraji v době víkendů, kdy si řídím sama, nebo mi dělá řidiče manžel, a samozřejmě i k soukromým účelům,” uvedla hejtmanka v písemném prohlášení poté, co na toto téma odmítla přímý rozhovor s reportérem Seznamu.

Seznam během posledních dvou červencových týdnů zmapoval, jak Jakub Pokorný auto využívá. Většinou s ním jezdil do kadeřnictví v Čechově ulici, které má od domova necelého dva a půl kilometru.

„Náš partnerský vztah je nastaven tak, že já se plně věnuji výkonu své funkce a manžel zajišťuje servis domácnosti, stará se o mého syna a také vozí mého otce na ozařování do nemocnice. O víkendech mi pak manžel často dělá řidiče na služebních cestách, kdy navštěvuji akce pořádané starosty či neziskovými společnostmi v městech a obcích,” uvedla Jermanová.

Hejtmanka prý soukromé cesty platí. Kolik za ně utratí, ale neupřesnila.

Reklama

Doporučované