Hlavní obsah

Až budu prezidentem, půjdete do vězení, řekl Trump Clintonové. Kandidáti si nepodali ruce

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Druhá televizní debata Clintonové a Trumpa: Ostré osobní útoky bez podání ruky.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Amerika má za sebou druhou televizní debatu prezidentských kandidátů. Byla plná ostrých osobních útoků.

Článek

Ve velmi ostrém tónu se nesla druhá debata kandidátů na amerického prezidenta, na začátku si kandidáti ani nepodali ruce.

Hned v úvodu musel Donald Trump čelit výtkám kvůli zveřejněnému videu z roku 2005, na kterém se vulgárně vyjadřuje o ženách. Trump odmítl, že by líbal či osahával ženy bez jejich svolení. Reagoval tak na videozáznam, na němž se mimo jiné chlubí, že mu ženy podobné chování tolerují, protože je slavný.

Trump zdůraznil, že chová k ženám hlubokou úctu. Na své výroky z nahrávky prý není hrdý, ale považuje je jen za neškodné řeči. Naopak manžel Clintonové, exprezident Bill Clinton, podle něj „ženy zneužíval". Trump tak zaútočil na rodinu Clintonových, když doslova řekl: „U mne to jsou slova, u něj činy." Poukázal přitom na aféru s Monikou Lewinskou z roku 1998, která málem stála Billa Clintona post hlavy státu, a na několik dalších případů. Clintonová naopak uvedla, že videozáznam ukazuje, co si Trump o ženách myslí a co jim dělá.

Poslal bych vás do vězení

Poté Trump kritizoval Clintonovou kvůli tomu, že jako šéfka americké diplomacie používala osobní e-mail k pracovním účelům. Podle něj by za to měla jít do vězení. „Pokud budu zvolen prezidentem, jmenuji zvláštního prokurátora k vyšetření Clintonové v této otázce," řekl Trump.

Clintonová zopakovala, že používání osobního e-mailu v úřadu byla chyba. Zdůraznila nicméně, že neexistují důkazy, že by to vedlo k úniku tajných informací z ministerstva. Trump obvinil Clintonovou ze lži a řekl, že vymazala přes 30 000 e-mailů, které měly být předány k přezkoumání vyšetřovatelům.

Debata se dále točila kolem zdravotního pojištění, bojů s islamisty v Sýrii a Iráku či daní.

Clintonová také obvinila Rusko, že se snaží ovlivnit výsledek amerických voleb ve prospěch republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Možná je to proto, že Trump chválí ruského prezidenta Vladimira Putina, nebo je to možná proto, že je spojený s ruskými podnikateli, uvedla Clintonová. Trump ale odmítl, že by v kampani s Moskvou spolupracoval.

Otázky pokládali i diváci

V debatě, která se konala na Washingtonově univerzitě v St. Louis, kladli na rozdíl od první debaty otázky nejen moderátoři, ale také přítomní diváci.

Trump v průběhu diskuze označil Clintonovou nejen za lhářku, ale také za ďábla, a tvrdil, že „chová v srdci obrovskou nenávist". Svou soupeřku rovněž často přerušoval. Clintonová zase prohlásila, že téměř nic z toho, co Trump říká, není pravda.

Až úplný závěr debaty přinesl smířlivější tón, když se jeden z diváků zeptal, co na sobě oba uchazeči navzájem respektují. Clintonová prohlásila, že respektuje Trumpovy děti, což její soupeř ocenil jako „velmi hezký kompliment". Trump zase vyzdvihl, že Clintonová je bojovnice, ačkoli on nesouhlasí s většinou toho, za co ona bojuje. „Bojuje tvrdě a nevzdává se, což považuji za velmi dobrou vlastnost," řekl. Na závěr devadesátiminutové debaty si oba kandidáti přeci jen potřásli rukama.

Reklama

Doporučované