Hlavní obsah

Bezdomovci najdou zázemí v židenických kasárnách

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé bez domova najdou zázemí v židenických kasárnách v Brně až do konce roku 2022. Nabízí hygienu, stravu i ošacení. V tiskové zprávě to dnes uvedla Radka Loukotová z tiskového oddělení brněnského magistrátu.

Článek

Od jara bezdomovcům poskytuje služby v kasárnách Spolek křesťanské pomoci Bučovice, radní Brna schválili prodloužení výpůjčky prostor do 31. prosince 2022.

Centrum pro lidi bez přístřeší funguje v židenických kasárnách od dubna letošního roku. „Stejně jako u centra ve Vlhké ulici jsou s jeho provozem velmi dobré zkušenosti. Vzhledem k tomu, že se s Policií ČR povedlo vyjednat prodloužení výpůjčky jejich prostor v těchto kasárnách a že epidemická situace dává tušit, že budou centra potřeba nadále, rozhodli jsme se prodloužit Spolku křesťanské pomoci Bučovice smlouvu o výpůjčce na další dva roky,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

V kasárnách jsou kromě centra připravené prostory pro lidi bez přístřeší s prokázaným covidem, jejichž stav nevyžaduje nemocniční péči. „Jde o 20 lůžek, která jsme v případě potřeby schopni navýšit na sto. Aktuálně jsou využita tři,“ uvedl primátorčin náměstek Robert Kerndl (ODS). Službu pro covid pozitivní zřizuje městské Centrum sociálních služeb.

Na bezprostřední okolí kasáren systematicky dohlíží Městská policie Brno. „Strážníci sem jezdí na časté kontroly, jsou ve spojení se sociálními pracovníky a zjišťují od nich, jaká je situace a zda potřebují s něčím pomoci. K dispozici jsou v případě potíží i na zavolání,“ řekla Vaňková. Městská policie v areálu nainstalovala mobilní kameru, podobně jako je tomu v centru pro osoby bez přístřeší ve Vlhké ulici. „Díky tomu má přehled o dění u objektu celý den a může okamžitě reagovat na případné komplikace. Doposud se tady ale strážníci s problémy nesetkali a věřím, že to tak zůstane,“ dodala primátorka.

Reklama

Související témata:

Doporučované