Hlavní obsah

Bitcoin poprvé prorazil hranici 50 000 dolarů

Foto: Seznam Zprávy

Další hranice pokořena…

Reklama

Kurz nejznámější kryptoměny poprvé překonal hranici 50 tisíc dolarů. K pokoření dalšího milníku pomohl zájem tradičních investorů.

Článek

Bitcoin ještě nikdy nebyl tak drahý, podle dat společnosti CoinDesk dnes poprvé překonal hranici 50 tisíc dolarů a dál posiluje. Ještě včera se přitom kurz pohyboval na úrovni 49 tisíc dolarů.

Kurz bitcoinu zažívá strmý růst, v posledních dnech mu velmi pomohlo prohlášení šéfa automobilky Tesla, že nakoupil kryptoměnu v hodnotě 1,5 miliardy dolarů – od únorového ohlášení této investice se každý bitcoin v portfoliu Tesly zhodnotil zhruba o šest tisíc dolarů. Ale s kurzem bitcoinu si Musk pohrával už dříve. Koncem ledna na svůj twitterový účet umístil hashtag #Bitcoin se zašifrovaným komentářem „Viděno zpětně, bylo to nevyhnutelné“. Největší digitální měna následně přidala 20 procent.

Jízda, na které chce vydělat stále více tradičních investorů, podle všeho nekončí. Vstup na trh s kryptoměnami zvažuje jedna z největších investičních bank na světě Morgan Stanley.

Counterpoint Global, investiční pobočka Morgan Stanley Investment Management, která spravuje 150 miliard dolarů, teď zkoumá, zda by kryptoměna byla vhodnou volbou pro její investory. Informovala o tom agentura Bloomberg s odkazem na zdroje obeznámené se situací. Pokud by k tomu došlo, rozhodnutí Counterpoint Global by bylo jedním z několika významných přesunů ke kryptoměnám ze strany bank a investičních firem. Vyžadovalo by to souhlas firmy a regulačních orgánů.

„Bitcoin zdražuje v důsledku rostoucího zájmu zavedených firem finančního světa, jako je Mastercard, právě o bitcoin a kryptoměny obecně. Jeho cenu pohání vzhůru třeba i fakt, že kanadský regulátor v těchto dnech posvětil vznik prvního burzovně obchodovaného fondu, který bude investovat přímo do bitconů, nikoli nepřímo, do derivátů,“ uvedl k novému rekordu hlavní analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Doporučované