Hlavní obsah

Bitevní ukázka na slavkovském bojišti letos nebude

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vládní opatření proti šíření nového typu koronaviru výrazně omezí i plánovaný program k 215. výročí slavné bitvy tří císařů. Odpadla například tradiční ukázka bitvy u Tvarožné na Brněnsku.

Článek

Na webu projektu Austerlitz to za pořadatele uvedl Miroslav Jandora. Ukázku na místě pravidelně sledují tisíce lidí.

„Nechtěli jsme program akce upravovat postupně, protože jsme očekávali, že opatření budou v průběhu času měněna, nyní však již je zřejmé, že ani na konci listopadu nemůžeme očekávat žádné zásadní uvolnění, dost možná naopak. Aniž bychom nejistotu ve vztahu k budoucím událostem někomu vyčítali, rozhodli jsme se spolu s partnery v dané situaci nepodstupovat riziko, a program akce Austerlitz 2020 nyní zásadním způsobem redukujeme,“ uvedl Jandora.

Program je tak nově naplánovaný do jediného dne, a sice na sobotu 28. listopadu. Pokud to opatření dovolí, v plánu je ceremonie „Vítání Slavkovského slunce“ na vrchu Žuráň, tak jako každý rok. Poté se na návsi ve Tvarožné uskuteční symbolická přehlídka, následovat bude pochod slavkovským bojištěm z Tvarožné do Prace a na Mohylu míru.

Odpadá tak například i tradiční ukázka bitvy na polích u Tvarožné, na kterou se letos přihlásilo zhruba 1500 účastníků z 15 zemí světa. Loni se do uniforem se oblékla asi tisícovka nadšenců, bitevní ukázce tehdy přihlíželo asi 12.000 lidí. Scénář v minulém roce navazoval na předloňskou ukázku a zachycoval situaci, kdy Napoleonovi vojáci u Telnice napadli z týlu koaliční jednotky a zahnali je na ústup směrem na Hodonín.

Bitva u Slavkova patří k hlavním střetnutím napoleonských válek a k nejslavnějším bitvám, které se kdy odehrály na českém území. Vojska se střetla 2. prosince 1805 v prostoru jihovýchodně od Brna a západně od Slavkova. Francouzská armáda v čele s císařem Napoleonem drtivě porazila ruské vojsko cara Alexandra I. i rakouské oddíly císaře Františka I. Napoleonovo vedení bitvy patří podle odborníků k mistrovským ukázkám taktiky.

Reklama

Doporučované