Hlavní obsah

Blansko upravuje zámecký park, přibude i nová brána

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Blansko po jarních úpravách zámeckého rybníku pokračuje v obnově prostoru kolem vodní plochy. Rybník obkrouží cesta, přibude mobiliář i brána z ulice Úvoz. Na webu města to uvedl Michal Záboj z odboru vnějších vztahů radnice.

Článek

Dělníci v parku za pomoci těžké techniky už upravili základy pro cestu kolem rybníka. Široká bude dva metry, povrch bude tvořit drcené kamenivo. „Tato šířka a skladba cesty umožní využívat lokalitu nejen pro procházky, chůzi s kočárky, pohyb malých dětí na odrážedlech a podobně, ale v případě potřeby také pro jízdu těžších vozidel údržby,“ uvedla vedoucí odboru správy a rozvoje města Petra Skotáková.

Na okružní cestu naváže 2,5 metru široká příjezdová cesta od „spodní“ brány. Nový vjezd do areálu zámeckého parku bude širší než dosud, aby dovnitř mohly i větší vozy. Samotná brána je v současné době ve výrobě, vypadat bude obdobně jako vstupní brána na nádvoří nedalekého zámku.

„Kovaná brána je vyráběna na zakázku. Bude vyrobena s povrchovou úpravou v kovářské černi, tedy ve stylu již osazených kovaných prvků používaných na budovách v podzámčí. Hmotnost brány bude asi 750 kilogramů,“ uvedla Skotáková.

Bránu do vjezdu do zámeckého parku z ulice Úvoz osadí v únoru. Na začátku jara v areálu přibudou i nové lavičky a odpadkové koše. V průběhu roku 2021 se pak počítá i s další etapou úprav zámeckého parku, přibýt by mělo například i pódium v blízkosti budovy zámku.

Blansko s úpravami zámeckého parku začalo letos na jaře. Dalo odbahnit rybník, vyztužit břehy i opravit ostrůvek uprostřed.

Reklama

Doporučované