Hlavní obsah

Blatný: Obchodníci a restauratéři, připravte se, v pondělí nejspíš otevřete

Foto: Seznam Zprávy

Se stupněm číslo 3 podle ministra Blatného vstoupíme i do roku 2021.

Reklama

Po více než měsíci zavřených obchodů, služeb a restaurací se s největší pravděpodobností otevře v pondělí 30. listopadu. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Článek

Ministr zdůrazňuje, že konečné rozhodnutí padne až na nedělním mimořádném zasedání vlády, nicméně považuje za velmi pravděpodobné, že se tak stane, a obchodníci a provozovatelé restaurací a služeb by se na to měli připravit.

„Řídíme se protiepidemickým systémem PES, a jestliže jeho skóre už v neděli kleslo na hladinu 60 a nižší, což odpovídá třetímu stupni, tak musíme počkat sedm dní a teprve pak se můžeme do toho třetího stupně posunout. Takže to můžeme udělat nejdřív v neděli,“ říká Blatný.

Stupeň 3 – na rozdíl od těch dvou vyšších – otevírá všechny dosud uzavřené obchody, služby a restaurace. „Vše bude otevřeno za přísných hygienických opatření, včetně počtu lidí na metry čtvereční, jak je popsáno v systému PES. Ale už teď je jasné, že se zvýší kontakty osob, to je bez diskuse. Takže se zpomalí zpomalování epidemie, pravděpodobně dojde ke stagnaci a nejde vyloučit drobný růst. S tím je třeba počítat,“ říká v rozhovoru Blatný a dodává: „Jestliže dojde k rizikovému scénáři, budeme muset vzít zpátečku.“

Očekává, že stupeň 3, který například stále nepřipouští hromadné společenské akce, zůstane v platnosti nejméně do konce roku, spíš ještě mnohem dál. „Je málo pravděpodobné, že to bude klesat.“

Paradoxní je, že úvahy o poklesu na třetí stupeň se vedou v době, kdy stupeň 4 platí druhým dnem a ve třech krajích – Královéhradeckém, Pardubickém a na Vysočině – se covid-19 stále šíří takovým tempem, že by tam byla namístě spíš opatření odpovídající nejpřísnějšímu stupni 5.

„Opravdu v těchto třech krajích se zdá, že je ta nálož nemoci větší než ve zbytku země. Ale dnes je začátek týdne, rozhodovat budeme až v neděli. Pořád se může stát, že dojde k nějaké změně,“ říká Blatný a hned pro jistotu dodává: „Stejně tak se může stát, že stupeň 4 nebudeme moci snížit na trojku. I když věřím, že se to nestane, vyloučit to nemůžu.“

Ministr zdravotnictví je ve svých vyjádřeních výrazně střídmější než například jeho vládní kolega, ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček, který opakovaně veřejnost informoval, že se dosud zavřené obchody, služby a restaurace s největší pravděpodobností otevřou právě v pondělí 30. listopadu.

„Myslím, že se chová správně a korektně,“ říká Blatný. „On využívá možnosti informovat svůj resort co nejdřív, aby byli všichni v případě, že se to stane, připraveni. Kdybychom jim to řekli až v neděli, tak by to bez přípravy nemohli od pondělí udělat.“

Období předvánočních nákupů, oslav Vánoc a příchodu Nového roku spíš nahrávají tomu, že se koronavirus začne mezi lidmi šířit rychleji než v současné době. Právě kvůli brždění nákazy v době, kdy kontaktů bude přibývat, plánuje ministr relativně široké možnosti testování zdarma pro všechny zájemce, včetně opakovaných testů pro učitele.

V rozhovoru, který přineseme zítra ráno, mluví ministr Jan Blatný nejen o konkrétních krocích při rozvolňování zákazů před Vánocemi, ale i o znovuzavedení návštěv v domovech seniorů a nemocnicích a plánu na postupné očkování vakcínou proti koronaviru.

Reklama

Doporučované