Hlavní obsah

Bod zlomu. Český byznys umírá, hoteliéři zvažují nepokoje v ulicích

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Unie cestovního ruchu vyzvala vládu, aby jednala o skutečných kompenzacích pro hotely, restaurace, horská střediska, cestovní kanceláře a další firmy.

Článek

Je to silný krok a je z něj cítit zoufalství. Česká unie cestovního ruchu vyzvala vládu, aby s malým a středním byznysem jednala o skutečných kompenzacích, protože jinak nezbude než přikročit k občanské neposlušnosti.

Vláda má podle všeho v pondělí opět rozhodnout o uzavření restaurace, hotelů, horských penzionů a navazujících služeb v cestovním ruchu. A to jen pár dní před tím, než pro většinu z nich měla přijít jedna z důležitých finančních náplastí: vánoční a silvestrovské pobyty.

Unie cestovního ruchu není lehce přehlédnutelným hlasem: spojuje totiž 16 profesních sdružení, v nichž je necelých osm tisíc firem a například 250 tisíc pracovních míst. Patří sem vlekaři, kuchaři a cukráři, turističtí průvodci, lázně, bazény, sauny a samozřejmě cestovní kanceláře.

„Česká vláda bude podle dostupných informací v pondělí rozhodovat o novém zavírání služeb nebo jejich částí, a to necelé dva týdny poté, co je otevřela… Český byznys, především ten drobný a střední, umírá. Všichni naši členové jsou na pokraji, za kterým stojí již jen dvě možnosti: ‚poslušný‘ krach, anebo aktivní vyjádření občanské neposlušnosti. Vzdor v ulicích měst,“ píše unie v prohlášení, které získala redakce Seznam Zpráv.

Podepsali se pod něj Viliam Sivek, majitel sítě hotelů, a Martin Plachý, vlastník několika českých a moravských lázní. Už v minulých dnech se především mezi majiteli hospod a pivovarů objevily náznaky rebelie, ale dosud šlo o jednotlivé protesty. Vláda teď poprvé stojí před první reálnou možností, že se proti její rozporuplné koronavirové politice vzepře viditelně celý jeden obor.

„Z terénu“ přitom přicházejí každý den další a další příklady, kdy jsou podnikatelé už na dně.

Co chtějí hoteliéři a další byznys po vládě

1. Přestaňte mást veřejnost. Není pravda, co se tvrdí v posledních dnech, že za všechno můžou restaurace a jejich provozovatelé. Není pravda, že se v hospodách „masově porušovala policejní hodina“. České společnosti nepomůže hledání symbolického viníka další vlny koronaviru. Naopak. Je to cesta k definitivní ztrátě důvěry lidí v řešení státu.

2. Přestaňte vyhrožovat podnikatelům Německem. Že tam je ještě tvrdší „lockdown“? Ano, ale pak řekněte tu druhou část věty! V Německu dostávají všechny zavřené restaurace, hotely a další provozovny každý měsíc až 75 % loňského obratu coby statní kompenzaci. Rakousko postupuje obdobně. Jestliže my máme znovu zavírat kvůli obecnému ohrožení zdraví, vezměte si nyní příklad z Německa vy: chceme obdobné státní kompenzace na krytí našich ztrát!

3. Přestaňte s diskriminační kompenzační politikou státu. Kdo si dá tu práci a seřadí si pod sebe odvětví podle pravidel a reality kompenzací, je zřejmé, že stát selhává v logice i ekonomice. Řada odvětví nedostala kromě příspěvku na mzdy nic. Některé kompenzace nákladů za první vlnu pandemie ještě nebyly ani vyplaceny, kompenzace za zavření ve druhé vlně nepřišly téměř žádné. Zemědělci nebo potravináři dostali miliardy za to, že jsou hotely zavřené a nemají komu dodávat.

Zdroj: Prohlášení České unie cestovního ruchu

Na svém facebookovém profilu například provozovatelka Rýchorské boudy na hřebeni Krkonoš Alena Dušková v emotivním prohlášení napsala, že ji čeká odpojení od elektřiny, protože už nemá na měsíční zálohy ve výši 30 tisíc korun. „Čeká mě odpojení od elektřiny, a tak tady na hřebeni v Krkonoších zmrzneme. Vaše slibované kompenzace jsou jenom plané řeči,“ napsala majitelka horské chaty.

Starosta Bedřichova Petr Holub, sám majitel horské boudy, zase pro ČTK uvedl, že další uzavření hotelů a chat už bude úplná katastrofa. Obce ji jakž takž přežijí, majitelé bud stěží.

„Toto je hlas z volného pádu. Neříkejte o nás, že jsme neodpovědní, že nedodržujeme ‚covidová‘ pravidla. Drtivá většina z nás je dodržuje. Utratili jsme spoustu peněz i času na vytvoření hygienických pravidel pro všechna odvětví, která zastupujeme. To, co požadujeme, není anarchie, ale fungující, profesionální stát,“ píše unie cestovního ruchu.

Unie tak pokrývá výraznou většinu odvětví, v němž v České republice ještě na jaře letošního roku pracovalo čtvrt milionu lidí a které v roce 2019 generovalo tři procenta výkonu tuzemské ekonomiky. Podobu občanské neposlušnosti, o které se v prohlášení zmiňuje, unie nijak nespecifikovala.

Reklama

Doporučované