Hlavní obsah

Boj o zaměstnance graduje. Farmaceutický obr nabídne 14týdenní rodičovskou i pro muže

Debata o očkování je znepokojivá, protože ukazuje nedůvěru některých rodičů v lékařskou péči, míní šéf Novartisu pro Česko.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Velká část strategického plánování celého koncernu se přesouvá do Prahy, říká regionální šéf Novartisu.

Článek

Týden dovolené navíc je už bezmála standardem, řada firem aktuálně experimentuje se čtyřdenním pracovním týdnem. Novinku na poli benefitů, které mají v době nízké nezaměstnanosti nalákat kvalitní zaměstnance, zanedlouho spustí švýcarský farmaceutický gigant Novartis. Od července bude postupně po celém světě zavádět 14týdenní rodičovské placené volno pro novopečené matky i otce.

„Bude se to samozřejmě týkat i Česka. Nejpozději do roka a půl to zavedeme i tady. A toto volno bude náležet také těm, kteří se rozhodnou pro adopci,“ vypočítává v magazínu Barvy byznysu Martin Puchwein, nový regionální prezident Novartisu pro Česko.

Aktuálně mají v Česku muži nárok na „otcovskou dovolenou“, která trvá jeden týden. Musí ji vyčerpat nejpozději do šesti týdnů od narození potomka a náleží jim dávka ve výši 70 procent platu.

Novartis, globální dvojka na farmaceutickém trhu, k tomuto kroku přistupuje ve chvíli, kdy chce dále posilovat svou pražskou pobočku, kde už nyní pracuje přes tisíc zaměstnanců.

„Padlo rozhodnutí, že Praha bude jedno z pěti míst na světě, kde soustřeďujeme některé operace pro celou společnost, a budou se sem přesunovat i některé činnosti z centrály v Basileji,“ popsal Puchwein bez detailů, o kolik míst by se měla pražská pobočka Novartisu rozrůst.

Jaké jsou nyní největší trable ve farmaceutickém průmyslu? Jak moc nás ohrožují falešné léky? Proč jsou některé nemoci, jako je migréna, opomíjené? Podívejte se v rozhovoru nahoře ve videu.

Ten je součástí ekonomického magazínu Byznys, který vysílá celoplošná Televize Seznam každý všední den v premiéře od 14:00 a následně v reprízách od 18:15 a 22:30.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod najdete ZDE.

Reklama

Doporučované