Hlavní obsah

Boj proti předsudkům, podpora vstřícnosti a otevřenosti u dětí. Hlavní úkoly spolku Metaculture

Předseda spolku Metaculture Daniel Dvořák o boji proti předsudkům.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předsudky rasové, genderové nebo třeba sociální. Ve společnosti se stále pevně drží, a to i navzdory všudypřítomné osvětě. Bojovat proti nim se rozhodl i předseda spolku Metaculture Daniel Dvořák.

Článek

Spolek Metaculture si podle svých webových stránek klade za cíl „děti a mládež upozornit na úskalí černobílého vnímání světa, podpořit jejich vstřícnost při setkávání se s odlišnostmi a vytvořit otevřený prostor pro jejich kritické myšlení”. Jeho předsedou a zároveň zakladatelem je Daniel Dvořák, pedagog, který spolu s umělkyní spolek založil. A už právě tímto krokem spojil dvě různé kultury, což koresponduje s hlavním cílem uskupení. „Nabalili jsme filmaře, výtvarníky a další, kteří se společně snaží vytvořit svět trošku pozitivnějším a lepším,“ dodává.

Pomocí jednoduchých názorných videí a animací představuje dětem problematiku předsudků. Ty promítá na interaktivních besedách, kde se děti mohou do jejich průběhu samy zapojovat a tím poznávat a naopak učit i samotné lektory spolku. „Ty děti najednou vymyslí něco, co já bych nevymyslel nebo mě to nikdy nenapadlo. A to x let přednáším, dělám různé besedy a oni mě tímhle dokážou překvapit,“ říká Dvořák.

Spolek se zaměřuje na děti především ve věku druhého stupně základních a středních škol. V té době totiž děti začínají vnímat politické názory ve svém okolí a začínají si také utvářet svá vlastní stanoviska. Často tato témata právě vnášejí i v rámci besed se spolkem Metaculture. „My přijdeme s nějakým tématem a kolikrát se musíme zastavit, protože byly třeba prezidentské volby. Já jsem přišel s tématem předsudků a oni se mě ptali: ‚Dane, chodí nám sem jiní lektoři a říkají nám, že bychom neměli pít alkohol, že bychom neměli mluvit vulgárně a tak dále. Ale nám tady visí prezident a on dělá úplný opak. Co si o tom myslíš?‘ A tak se o tom bavíme,“ zmiňuje jeden ze zážitků z besed Dvořák.

Více o spolku Metaculture se dozvíte v úvodním videu. Rozhovor je součástí magazínu Rodinka, který můžete sledovat každý všední den od 9:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované