Hlavní obsah

Boj s plasty v moři se přesouvá na pláže. Má je čistit speciální robot

Podívejte se na robota od 4ocean, který má zbavovat světové pláže plastů.Video: Jan Marek

 

Reklama

Řešit dopady plastového znečištění v oceánech a ústí řek se vydalo už nejedno záchytné robotické zařízení a loď. Několik startupů už testuje i chytrá vozítka na sběr odpadu na plážích. A k této snaze se teď přidala i známá značka.

Článek

Oproti větším, vůči životnímu prostředí ani ne tolik šetrným strojům jako traktorům či bagrům je nejenže daleko čistotnější, ale i preciznější. Robotický pásovec BeBot na jihu Floridy prohrabává a filtruje písek do hloubky až deseti centimetrů a v jeho filtru a následně koši končí plastové částečky o rozměrech i pouhého jednoho centimetru čtverečního. Tedy třeba i cigaretové nedopalky, víčka od lahví nebo nejrůznější obaly jídel, píše server IGN.

„Zatímco se snaží pomoct s udržením čistých pláží, mnohé plážové resorty používají těžkou techniku jako traktory k prohrabávání nebo přímo ruční hrábě, které jsou více náročné, méně efektivní a přispívají k erozím pláží. Při provozu ničí faunu i flóru, která se v písku nachází,“ vysvětluje na svých stránkách společnost 4ocean, která za robotem stojí. „K tomu tyto stroje za sebou zanechávají dost plastového odpadu, protože je moc malý či příliš hluboko v písku,“ dodává.

100% elektrický, na dálkové ovládání

BeBot při své práci zvládne odklízet i větší předměty jako plážová lehátka nebo jenom zarovnávat písečný terén pláží. Na rozdíl od jiných už známých či vyvíjených robotů ale funguje na dálkové ovládání s dosahem až 300 metrů. Hlavně prý kvůli bezpečnosti. Jinak je ale jako ostatní taková vozítka, co testují už i technologii samořízení, rovněž kompletně elektrický: pohání ho energie z malých solárních panelů a vlastní baterie, vysvětluje technologický časopis CNET.

Tiše a diskrétně takto zvládne uklidit 3000 metrů čtverečních za hodinu. „V závislosti na druhu terénu, to je pro představu sedm basketbalových hřišť,“ doplňuje nezisková organizace 4ocean.

Flotila 30 robotů má sbírat tisíce tun odpadu ročně

Populární neziskovka, která se do povědomí lidí po celém světě prosadila pomocí propagačních videí, marketingu a udržitelných reklamních předmětů, chce takto odklidit 9000 tun odpadu za rok. Pro pláže v různých koutech planety má k provozu připraveno dalších 29 robotů. Vedle Floridy plánuje uvést BeBota na Havaji.

Roboty čistící pláže nejen od plastového odpadu neziskovka vyrábí ve Francii, a to ve spolupráci s tamní firmou Poralu Marine. Ta konstruuje hlavně pontony, mola a další zařízení pro přístaviště a pláže. Společnost založená téměř před 40 lety má ke dnešku továrny na dvou kontinentech, díky robotizaci zaměstnává asi 120 lidí a vyváží do 18 států, přičemž její konsolidované tržby podle posledních zveřejněných výsledků z roku 2016 činily 22,5 milionu eur, tedy v přepočtu přes 570 milionů korun.

Nová ekonomika a byznys

Nezisková organizace 4ocean původem právě z Floridy v USA chce s francouzskou firmou a roboty BeBot vytvořit novou ekonomiku i byznys okolo čištění pláží, oceánů a současně více informovat lidstvo o dopadech spotřeby plastů na životní prostředí, dodává magazín Designboom.

„Při procházce po kterékoli pláži či pobřeží na světě se střetnete s nějakou formou znečištěním plasty. Takový odpad není jen trnem v oku, který škodí turismu a tamním ekonomikám, ale také hazardem se životním prostředním, který může ubližovat životu v přírodě a rozkládat klíčové pobřežní ekosystémy,“ dodává neziskovka.

Reklama

Doporučované