Hlavní obsah

Jako pobyt v zoo. Princ Harry otevřeně kritizoval výchovu v královské rodině

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry v květnu roku 2021.

Reklama

Koloběh „bolesti a utrpení“, tak připadal princi Harrymu život v britské královské rodině. Během dlouhého osobního rozhovoru také naznačil kritický postoj vůči výchově, které se mu dostalo ze strany jeho otce, prince Charlese.

Článek

O tom, že život v královské rodině není peříčko, se princ Harry nechal slyšet už několikrát. Tentokrát se o své dojmy podělil v hodinu a půl dlouhém podcastu Armchair Expert s americkým hercem Daxem Shepardem. Během rozhovoru dokonce bytí součástí královské rodiny přirovnal k pobytu v zoo ve spojení s filmem Truman Show. K tomu přispěla zejména britská média, jejichž kritikou Harry nešetří již delší dobu.

Truman Show

Jde o satirický film z roku 1998, v jehož hlavní roli se objevil Jim Carrey. Hrdina příběhu až téměř do svých třiceti let netuší, že od narození žije v obrovských filmových ateliérech a že je hvězdou televizního seriálu s celosvětovou popularitou a vysokou sledovaností. Jak uvádí web ČSFD, snímek prozkoumává moc médií a stále méně zřetelnou hranici mezi skutečností a jejím mediálním či virtuálním obrazem.

To, že „královská práce“ není pro něj, si měl Harry dle vlastních slov uvědomit ještě před třicátými narozeninami. Důvodem mu byla dřívější možnost sledovat to, jaký dopad takový život měl na jeho matku, princeznu Dianu. Měl však být nucen nasadit úsměv a vše snášet. Vzhledem k tomu, že „viděl za oponu“, však nechtěl být daného světa součástí.

Rozhovorem princ Harry propagoval nový dokumentární seriál The Me You Can't See na Apple TV+, jehož premiéra je chystaná na příští týden a na němž spolupracoval s moderátorkou Oprah Winfreyovou. Seriál se zaměřuje na duševní zdraví, o které se princ sám zajímá. Na terapie prý začal docházet po rozhovoru s manželkou Meghan, která ihned viděla, jak mu některé věci spojené s královským životem ubližují.

„Neexistuje tu nějaká vina. Nemyslím si, že bychom měli ukazovat prstem nebo někoho obviňovat, ale určitě, co se týče rodičovství, pokud jsem zažil nějakou formu bolesti a utrpení kvůli bolesti a utrpení, kterými si prošel můj otec nebo oba rodiče, ujistím se, že tenhle koloběh prolomím, abych to nepředal dál,“ pronesl princ Harry, otec dvouletého Archieho, kterému brzy přibude mladší sestra.

Navzdory vyhýbání se obviněním však Harry více zabrousil do vod kolem prince Charlese. V průběhu života si totiž měl začít všímat některých střípků otcova života, které se mohly promítnout do toho, jak s ním Charles během výchovy zacházel – ať už šlo o otcovy osobní zážitky či o přístup k výchově ze strany Charlesových rodičů. To ale Harry nechtěl opakovat v případě svých dětí.

„A tady jsem, přesunul jsem celou rodinu do Spojených států. Nebylo to v plánu, ale někdy se musíte rozhodnout a dát rodinu a duševní zdraví na první místo,“ prohlásil princ Harry a zmínil i to, jakou svobodu cítí během života v Los Angeles oproti tomu, jak jeho život vypadal v předchozích letech ve Velké Británii.

Královských povinností se Harry a Meghan vzdali už minulý rok. To, že se jakožto pracující členové královské rodiny již nevrátí, pak bylo oznámeno v únoru letošního roku. Buckinghamský palác i Clarence House, kde sídlí princ Charles spolu se svou druhou ženou Camillou, se k Harryho nejnovějším poznámkám dosud nevyjádřily.

Reklama

Doporučované