Hlavní obsah

Brexitová situace v pěti bodech

Brexitová situace a její prognóza v příštích dnech.Video: Eva Soukeníková , AP, Reuters

 

Reklama

V pondělí čekají britský parlament nová jednání o odchodu země z Evropské unie. Připravili jsme jednoduchý přehled aktuálního stavu i prognózu dalšího vývoje.

Článek

Co se stalo o víkendu?

Britský parlament v sobotu rozhodoval o dalším brexitovém osudu. Poslanci ale rozhodnutí o „vylepšené“ brexitové smlouvě odložili. Premiér Johnson tak musel Evropskou unii požádat o odklad (podle tzv. Bennova zákona). Předseda Evropské rady Donald Tusk potvrdil, že žádost opravdu obdržel, avšak bez podpisu britského předsedy vlády. Co Boris Johnson naopak podepsal, je dodatek s jeho nesouhlasem s odkladem brexitu. Znamená to ale, že žádná dohoda ještě schválena nebyla a jednání pokračují dál.

Co se má dít tento týden?

V pondělí se v dolní komoře britského parlamentu plánuje první čtení zákona, jehož obsahem je Johnsonova brexitová dohoda. Jde ale o klasický zákonodárný proces, který musí mít určité náležitosti. Vláda chce požádat o to, aby se hlasovalo rovnou o schválení/neschválení dohody, to ale velmi pravděpodobně nedovolí předseda sněmovny John Bercow.

V úterý by tak mohlo dojít k druhému čtení a případnému finálnímu hlasování o implementaci brexitového zákona.

Ve středu nebo čtvrtek by se zákon schválený dolní komorou mohl dostat do horní komory, tedy do Sněmovny lordů.

Co na to vláda?

Vláda premiéra Borise Johnsona svorně tvrdí, že Británie stihne odejít do konce října. Má na to však už pouhých deset dní. „Veškerá naše pozornost se ubírá k tomu, abychom 31. října odešli z Evropské unie,” říkají podle Telegraphu všichni ministři.

Co na to labouristé?

Podle Downing Street číslo 10 se opoziční labouristé snaží zastavit celý brexit. Hlavním argumentem pro takové podezření jsou pozměňovací zákony, které labouristé navrhují. Jedním z nich je referendum, ve kterém by o brexitové dohodě rozhodovali britští občané. Druhým z nich je návrh, že by Británie zůstala v celní unii, což jde ale přímo proti „principu” Johnsonovy brexitové dohody. Moc by se totiž od aktuálního stavu nezměnilo a země by nemohla vyjednávat s 3. státy o nových obchodních dohodách.

Co na to Evropská unie?

Zástupci členských zemí Evropské unie v čele s hlavním vyjednavačem Michelem Barnierem vyčkávají. Podle výsledků víkendového setkání chtějí počkat, jak se britští poslanci dohodnou doma. V neděli večer se ale z Bruselu začaly ozývat názory, že by měla Evropská unie Velké Británii poskytnout „flexibilní” posun minimálně do února 2020, píše britský Telegraph.

Ve Štrasburku se ale v pondělí koná plenární zasedání Evropského parlamentu. Na program má přijít právě i brexitová dohoda. Koordinační výbor pro brexit by měl odpoledne jednat o dalším postupu.

Reklama

Doporučované