Hlavní obsah

Britský ministr vyzývá technologické giganty k boji proti sexuálnímu zneužívání dětí po síti

Foto: Profimedia.cz

Sajid Javid

Reklama

Sajid Javid, britský minisr vnitra, vyzval velké technologické společnosti ke společnému boji proti sexuálnímu zneužívání dětí na internetu. Pro odstranění závadného materiálu nahraného na internet je ochoten podstoupit jakékoliv kroky.

Článek

Britský ministr vnitra Sajid Javid v pondělí oznámil plány konzervativní vlády na masivní zásahy proti online dětskému sexuálnímu zneužívání a vyzývá velké technologické firmy, aby se k tomuto boji připojily. Sám pokládá řešení těchto zločinů za svou osobní misi.

Podle něj je internet novou příležitostí pro pachatele se k dětem lépe dostat, jak přes herní portály, tak sociální sítě a tam získat možnost se se svou obětí setkat, zneužít ji a získat více materiálu než kdy předtím. „Omezení, která byla ustanovena k tomu, aby udržela děti na internetu v bezpečí, buď nejsou dostatečně prosazována, nebo se nesetkávají s očekáváním,” řekl Javid ve svém proslovu v londýnském ústředí Národní společnosti pro prevenci krutosti dětí (NSPCC). „Já neprosím o změnu, já ji vyžaduji.”

Ve svém proslovu nechtěl nijak narážet na jména firem, která by svá chování vůči probíranému tématu měla změnit, jelikož jim chtěl dát šanci reagovat. Uznal dobrou práci Facebooku, Twitteru, Googlu a Microsoftu v jejich vývoji v odstraňování teroristického obsahu, zároveň je však upozornil, aby vložily stejný díl odhodlání i do boje proti zneužívání dětí.

Javidovy komentáře přišly v návaznosti na oznámení Národní kriminální agentury (NCA), která obdržela 82 109 oznámení o online sexuálního zneužívání dětí, což je nárůst o 700 % od roku 2012. Online zneužívání dětí je kvůli rychlosti internetu, chytrým telefonům a lepšímu převodu peněz mezi zeměmi na vzestupu.

Ve své řeči britský ministr vnitra dále uvedl, že lidé jsou ochotni streamovat závadný obsah pro tak málo, jako je 12 liber (zhruba 340 korun). Chudé a zoufalé rodiny v zemích jako Filipíny jsou v hledáčku organizovaných zločineckých skupin, které využívají jejich děti a rodinám za natáčení platí.

Od roku 2015 Velká Británie skoro zdvojnásobila počet úředníků v NCA, kteří se zabývají řešením zneužívání dětí na internetu. Agentura v únoru uvedla, že za jeden týden bylo chyceno 130 lidí včetně bývalých policistů a učitelů.

Opatření, které Javid popsal, obsahují povinnost technologických společností k blokování závadného obsahu, jakmile jej zaznamenají, či vypnutí živého vysílání zneužívání. Oznámil také, že britská vláda a Microsoft svolají v listopadu schůzi expertů z oboru, aby vyzvaly firmy ke spolupráci, jež nalezne prostředky, které detekují dětské zneužívání, a ty pak nabídne dalším firmám zdarma.

Krátce před tím, než ministr vnitra vyzval společnost k boji proti dětskému zneužívání, oznámil Google novou technologii umělé inteligence navrženou tak, aby pomohla identifikovat online sexuální zneužívání dětí. Tuto technologii mohou zdarma využívat všechny nevládní organizace.

Javidova výzva pro velké společnosti je pro NSPCC velkým přínosem, jelikož jim pomůže v nalezení nezávislého regulátora s pravomocí vyšetřovat a pokutovat platformy, které nedělají dost pro to, aby zachytily pachatele.

„Vykořisťování dětí na internetu je skutečnou výzvou, kterou bereme velmi vážně. Právě proto společnost Facebook úzce spolupracuje s odborníky na ochranu dětí, s policií a dalšími technologickými společnostmi, aby zablokovala a odstraňovala fotografie a videa a zabraňovala online zneužívání. Souhlasíme s ministrem vnitra, že tím, že budeme pokračovat ve spolupráci tímto způsobem, můžeme urychlit další pokrok,” uvedl k tomu Facebook.

Reklama

Doporučované