Hlavní obsah

Brno rozezněla progresivní populární hudba, začal festival Pop Messe

Ilustrační foto.

Reklama

Fanoušci progresivní populární hudby si dnes a v sobotu poprvé v Brně užijí festival věnovaný tomuto stylu. Brány prvního ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pop Messe se otevřely po poledni.

Článek

Dvě pódia jsou v v areálu bývalého fotbalového stadionu za Lužánkami, jedno na Moravském náměstí. Vstupenku za Lužánky je možné koupit i na místě, je třeba se prokázat také negativním testem na koronavirus, potvrzením o očkování nebo prodělání nemoci.

Progresivní hudba bude znít za Lužánkami až do sobotního večera. „Areál je hrozně zajímavý, na podobném festivalu jsem ještě nebyla. Zatím je tu málo lidí, což mi vyhovuje, ale atmosféra je tu už teď úžasná,“ řekla návštěvnice Monika z Bratislavy, která se nejvíc těší na večerní vystoupení rakouských HVOB. Elektronické duo z Vídně však v původním programu festivalu nebylo. Pořadatelé jeho zařazením reagovali na omluvenky od francouzského tanečního tria Acid Arab a kapely Midi Lidi.

Atmosféru prostředí stadionu za Lužánkami si pochvaloval také člen dua Dva Jan Kratochvíl. „Na zarostlém fotbalovém stadionu se mi hrálo dobře. Překvapilo mě, kolik i v jednu odpoledne přišlo lidí. Přitom před koncertem tu nebyl skoro nikdo,“ poznamenal.

Právě vystoupení dua Dva, které se zaměřuje na alternativní hudbu, odstartovalo celý festival. Sešlo se na něm zhruba 100 fanoušků, kteří se po skončení koncertu přesunuli k vedlejšímu pódiu k poslechu kapely Sinks. Kromě těchto dvou interpretů dnes vystoupí například 52 Hertz Whale ze Slovenska, Dorian Concept z Rakouska, nizozemské duo Weval nebo česká kapely Buty. V sobotu se mohou fanoušci těšit třeba na skupinu Zrní, německé elektronické duo Modeselektor nebo estonského rapera a konceptuálního umělce Tommyho Cashe.

Do areálu není možný vstup s vlastním jídlem a pitím, jsou v něm ale stánky s občerstvením, ve kterých návštěvníci ochutnají různé světové kuchyně. Zkrátka napřijdou ani vegetariáni a vegani. Odpočinout si lidé mohou v lehátkách, které pro ně u svého stanu připravila Moravská galerie.

Kapacita za Lužánkami je omezená na 2500 návštěvníků. Čtyři dny před zahájením festivalu pořadatelé oznámili rozšířený program. Z technických a kapacitních důvodů festivalového areálu, restrikcí a překážek v okolí stadionu přidali DJ stage na Moravském náměstí u Jošta. Její program trvá oba dny od 14:30 do 22:00 a k poslechu zde není potřeba platit vstupné.

Reklama

Související témata:

Doporučované