Hlavní obsah

Brno rozšiřuje rezidentní parkování, má usnadnit parkování místním

Foto: PxHere

Účelem je vytvořit více místa pro rezidenty na úkor lidí, kteří dojíždějí do Brna za prací a nechávali auto přes den zaparkované bezplatně v ulicích.

Reklama

Systém rezidentního parkování se dnes v Brně rozšířil do ulic Králova Pole. Má usnadnit parkování místním motoristům.

Článek

„Parkovací systém podporuje rezidenty, aby mohli lépe zaparkovat v okolí svého bydliště. Reguluje také dlouhodobé stání vozidel a tím zvyšuje obrátkovost na potřebných místech, jako jsou úřady, pošty nebo obchody. Zvyšuje se tedy pravděpodobnost, že lidé zaparkují,“ uvedl magistrát.

Systém rezidentního parkování se dnes v Brně rozšířil do ulic Králova Pole. Jde o oblasti Staňkova, Botanická a Dřevařská a zabírají území vymezené ulicemi Veveří, Kotlářská, Pionýrská, Sportovní, Reissigova, Domažlická, Kounicova a Šumavská. Zatímco oblast kolem Dřevařské ulice je v zóně B a platí v ní celodenní regulace, ostatní jsou v zóně C a parkování je regulované od 17:00 do 6:00.

Foto: město Brno

Značení rezidentního parkování v Brně.

Letos se regulace parkování ve městě rozšiřuje podruhé a ještě další dvě etapy jsou naplánované. Týkat se bude ulic v Králově Poli, v Žabovřeskách, na Starém Brně a velké oblasti na jih a jihovýchod od historického centra. Dalšími termíny rozšiřování jsou 5. říjen a 16. listopad. Brněnské komunikace už připravují vodorovné a svislé dopravní značení.

Systém funguje od září 2018 a jeho účelem je vytvořit více místa pro rezidenty na úkor lidí, kteří dojíždějí do Brna za prací a nechávali auto přes den zaparkované bezplatně v ulicích. Denní dojíždějící ponechávali auto na místě přes den, řada pracujících či studentů však nechávala stát auto na místě i celý týden. Jelikož část těchto lidí nechává auto těsně za hranicí rezidentních zón, město je postupně rozšiřuje a předpokládá, že bude pokračovat i příští rok.

Oblast okolo Botanické ulice je v Brně první, která patří do zóny C. V ní lze přes den od 6:00 do 17:00 stát bez jakéhokoliv omezení. Mimo tuto dobu je hodina parkování zdarma, každá další stojí 20 korun. V zóně B je také hodina zdarma, každá další stojí 30 korun. Specifické podmínky platí pro parkování a zajíždění do historického jádra.

Rezident musí za parkovací oprávnění ve všech zónách zaplatit 200 korun ročně, za druhé auto 8000 a za každé další 12 000 korun. Abonent, tedy podnikatel s provozovnou v zóně, platí za první auto 4000 korun, za každé další 18 000 korun.

Reklama

Doporučované