Hlavní obsah

Budeme k Pirátům vstřícní, shodlo se vedení Starostů

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Vít Rakušan ve volebním štábu.

Reklama

Předsednictvo hnutí STAN na čtvrtečním jednání probíralo výsledky voleb do Sněmovny, v nichž Starostové zvýšili počet svých poslanců z dosavadních šesti na 33.

Článek

Starostové kandidovali v koalici s Piráty, kteří naopak propadli z 22 poslanců na čtyři. „Volební výsledek Pirátů je takový, jaký rozhodli voliči. Nás to samozřejmě mrzí a snažíme se být k Pirátům velmi vstřícní v tom vyjednávání, přestože ten poměr je 33 ku čtyřem,“ řekl místopředseda hnutí Petr Gazdík.

Piráti chtějí, aby dostali stejný počet ministerstev jako Starostové. Zatím se spekuluje, že by koalice mohla obsadit šest křesel, Piráti by tedy chtěli tři pro sebe. Zda o tomto požadavku předsednictvo Starostů jednalo a s jakým výsledkem, není jasné.

„Vyjednávací tým seznámil předsednictvo s postupem vyjednávání. Předsednictvo hnutí Starostové a nezávislí vyjádřilo plnou podporu vyjednávacímu týmu v těch snahách a v těch cílech, které si vyjednávací tým v tom vyjednávání stanovil,“ dodal Gazdík.

Obě koalice se dohodly na vzniku šesti pracovních skupin pro jednotlivé programové oblasti. První skupina zpracovává zahraniční věci a EU, druhý tým finance, průmysl, obchod a dopravu, třetí tým zahrnuje zdravotnictví a sociální věci, čtvrtý zemědělství, životní prostředí a místní rozvoj, pátý tým spravedlnost, vnitro a digitalizaci, šestý tým má na starosti školství a kulturu. Gazdík řekl, že on je koordinátorem právě pro školství a kulturu.

Vyjednávací týmy už spolu podle něj komunikují a osobní schůzky začnou okamžitě. „Hlavními cíli vyjednávacích týmů bude porovnat programy jednotlivých dvou koalic, zjistit z toho, v čem se programy shodují, což podle našich analýz je asi 80 procent, pak v čem se neshodují, tam se snažit najít kompromis,“ uvedl.

Pokud se nepodaří nalézt kompromis, dostane takový sporný bod k projednání nejvyšší vedení pěti zastoupených stran, tedy vedle Pirátů a Starostů také ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. „Cílem musí být, aby ta budoucí koalice, která vzniká, měla program pro příští čtyři roky, který bude realistický a splnitelný,“ dodal Gazdík.

Reklama

Doporučované