Hlavní obsah

Bývalý belgický král podstoupí test otcovství. Nechce platit pokutu

Bývalý král Albert II. chce prokázat, že nemá nemanželskou dceru.Video: Tereza Brhelová, Reuters

 

Reklama

Skandál belgického panovníka brzy vyvrcholí. Několik let se táhnoucí spor o otcovství chce bývalý belgický král vyvrátit poskytnutím vzorku DNA. Belgická umělkyně Delphine Boëlová ho za svého otce označila již v roce 2005.

Článek

Bývalý belgický král Albert II. podstoupí test otcovství. Chce se tak vyhnout každodenní pokutě 5 tisíc euro (130 tisíc korun). Pokutu by mu soud udělil za odmítání se podrobit testu otcovství. Soud takto rozhodl na základě tvrzení belgické umělkyně Delphine Boëlové, že bývalý král je její otec.

Čtyřiaosmdesátiletý král je s umělkyní v soudním sporu už několik let. V polovině května mu belgický soud pohrozil pokutou za to, že nechtěl poskytnout svou DNA pro zjištění otcovství. To mu nařídil letos v únoru. Na vykonání rozsudku měl Albert II. lhůtu tři měsíce.

Kdyby vzorek nadále neposkytl, Delphine Boëlová by byla přijata jako jeho dcera a zařadila by se mezi jeho oficiální dědice.

Král otcovství nadále popírá, k poskytnutí vzorku DNA ale nakonec svolil. „Závěry tohoto přezkoumání budou přísně tajné až do doby nového rozhodnutí soudu,“ řekl podle BBC jeho právník Alain Berenboom. Verdikt padne nejspíš do konce tohoto roku.

Fámy o králově nemanželském dítěti se objevily už v roce 1999, kdy vyšla neautorizovaná biografie o jeho manželce královně Paole Belgické. Toto tvrzení způsobilo v Belgii skandál a rozdmýchalo zájem médií. Delphine Boëlová přišla s obviněním poprvé v roce 2005 v jednom z rozhovorů.

Soudní řízení začalo na popud umělkyně krátce po králově abdikaci v roce 2013. Média informovala o tom, že králův roční příjem je milion euro (téměř 26 milionů korun). Zahájené řízení vzbudilo spekulace, že skandál ohledně králova vysokého příjmu ovlivnil jednání Boëlové.

Její teorii potvrzuje i její matka, baronka Sybille de Selys Longchamps, která tvrdí, že měla s Albertem II. poměr mezi lety 1966 a 1984. V té době byl Albert známý jako princ Albert z Liège.

Král Albert II. na belgický trůn nastoupil v roce 1993 po smrti svého bratra Balduina. Vládl do roku 2013. Tehdy se ze zdravotních důvodů vzdal trůnu ve prospěch svého syna Philippa.

Reklama

Doporučované