Hlavní obsah

Byznys čeká další sešup. Lidé už ruší hotelové rezervace

Foto: Tankovna

Do garáže, nebo do hospody? Bavorský scénář neočkované odstřihne od služeb.

Reklama

aktualizováno •

Chystaný „lockdown pro neočkované“ tvrdě zasáhne téměř všechny služby. Pohostinství, sport i kultura už teď hlásí pokles návštěvnosti.

Článek

Restauratérům, fitness centrům i provozovatelům kin už několik týdnů klesá návštěvnost. Nejsou za tím ale jen sezónní důvody, zhoršující se především situace s nákazou koronavirem.

Vláda ve čtvrtek oznámila, že se inspiruje Bavorskem a od pondělí budou moci navštěvovat restaurace, služby, hotely a hromadné akce jen očkovaní lidé, nebo lidé, kteří prodělali covid. S výjimkou pro děti do 18 let a lidi, kteří se nemůžou nechat očkovat. Podniky proto očekávají další dramatický propad. A na místě je tak podle nich aktivace kompenzací včetně programu Antivirus.

Ministr průmyslu v demisi Karel Havlíček (ANO) na čtvrteční tiskové konferenci řekl, že vláda hodlá obnovit programy Covid 2021, Nepokryté náklady a Bonus pro živnostníky, a to se stejnými parametry jako doposud. Dosavadní změny by měly platit do února.

Podle dat společnosti Dotykačka klesly tržby v gastru oproti konci října o pětinu. Druhý týden sice stouply o sedm procent, ale to přičítají jen „efektu Svatomartinské husy“.

„Podíl počtu hostů, kteří se prokazovali testy, dělal v gastru 15–20 procent, stejný propad logicky čekáme, pokud se testy přestanou uznávat,“ říká Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků.

V Praze máme fitness centra, kde mají téměř stoprocentní návštěvnost, protože očkovaný je téměř každý. Ale zejména mimo Prahu jsou čísla velmi dramatická.
Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness

„Bude to mít razantní dopad do návštěvnosti. Hotely už teď hlásí, že jim lidé stornují domluvené rezervace a restauracím klesá návštěvnost,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Podle dat z hotelového rezervačního systému Previo k dramatickému rušení pobytů zatím nedochází. „Lavina rušení rezervací jako na začátku letošního roku se nekoná. Naše data ukazují, že storna pobytů v listopadu kopírují úroveň z roku 2019. V meziročním srovnání vidíme nárůst storen v listopadu o méně než 3 procenta,“ uvedl marketingový ředitel David Laryš. Při lockdownu od ledna do března storna narůstaly až o 17 procent oproti roku 2019.„Pokud se nezopakuje scénář s plošným lockdownem budeme si moci užít zimní sezónu,“ dodal.

Podnikatelé ve službách na vládu vznesli požadavky na aktivaci tří programů: Covid 2021, Covid Nepokryté náklady a Antivirus nebo kurzarbeit.

Na vládě se debatuje o detailech. Například o tom, jak velký propad tržeb by se kompenzoval. Na jaře byl vstupenkou do programu pokles o 50 procent, přičemž stát kompenzoval 60 procent nepokrytých nákladů. Restauratéři navrhují také snížení DPH o 5 procent do konce roku 2023.

Na pondělí vláda slibuje přinést finální návrh kompenzací.

„Jak připustila i hlavní hygienička, zdroje nákazy jsou zejména ve firmách, ale přitom se utahují šrouby ve službách. Měly by proto nastat kompenzace,“ dodal Stárek. Až 40 procent Čechů od pondělka nemůže čerpat služby, což byznys tvrdě pocítí.

Větší rána pro venkov

Podle reakcí oslovených podnikatelů a zájmových svazů se zdá, že „lockdown neočkovaných“ nejhůře ponese byznys v regionech, protože ve větších městech a zejména v Praze je vyšší míra proočkovanosti obyvatel.

„V Praze máme fitness centra, kde mají téměř stoprocentní návštěvnost, protože očkovaný je téměř každý. Ale zejména mimo Prahu jsou čísla velmi dramatická. Skoro bych řekla, čím dál od Prahy, tím jsou čísla horší. Nicméně ve velkých městech je návštěvnost trochu lepší,“ uvedla Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness.

Cvičení už lidé v posledních týdnech omezují kvůli vyšším číslům nákazy a se zpřísněním opatření přijde další rána. „Už v tuto chvíli mají fitness centra o polovinu nižší návštěvnost. V okamžiku, kdy nám vezmou antigenní testování a samotesty, návštěvnost klesne o dalších 25 procent,“ odhadla.

Lidé omezují i návštěvu kin. Zčásti proto, že přibývá nakažených a částečně kvůli tomu, že v kinech není tolik trháků. „Měli jsme silný říjen, ale listopad je komerčně slabší. Kromě nabídky filmů k tomu přispívá i zdravotní situace,“ uvádí David Horáček, spolumajitel sítě multikin Premiere Cinemas Czech. „Určitě se to ještě zhorší, ale na druhou stranu je nutné něco udělat. Kompenzace jsou na místě,“ dodal.

Také podle Tomáše Prouzy, prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu je nutné nárůsty počtu nakažených zbrzdit. „Pokud to bude pokračovat v tomto tempu, do tří týdnů máme zahlcené nemocnice. Mělo by se udělat něco, aby nebyl další lockdown a byznys běžel dál,“ řekl.

Ale nelíbí se mu, že z Bavorska si česká vláda vypůjčí jen něco. „V bavorském modelu jsou funkční kompenzace a také velmi intenzivní PRC testy ve školách, mají tam 100procentní nemocenskou apod. Průšvih je, že česká vláda z toho vytáhne jednu dvě hezky znějící věci. Navíc povinné testování ve firmách včetně očkovaných jde proti všemu, co se doteď dodržovalo,“ řekl.

Reklama

Doporučované