Hlavní obsah

Čas očekávání. Jak to bude s hypotékami, se vyjasní až na podzim

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé i banky jsou při půjčování opatrnější. V nejhorších koronavirových dobách zájem lidí o hypotéky poklesl, teď se ale vrací k normálu. Pokud nepřijde nejčernější scénář, spadnout by neměly ani ceny nemovitostí.

Článek

Na hypoteční frontě klid. Zatím. Jak na tom banky a jejich současní i potenciální noví klienti jsou, bude jasnější až na podzim, kdy skončí podpůrné vládní programy pro firmy a dlužníci budou muset znovu splácet své úvěry. Až tehdy bankovní domy zjistí, kolik úvěrů budou muset „odepsat“ a jak moc budou muset zkrotit svůj úvěrový apetit daný obchodními plány.

„Odklady splátek jsou pro banky velkou prověrkou. Lze jen těžko odhadovat, kolik klientů začne po odkladu opět řádně splácet,“ říká Milan Voldřich, ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank. „Na jakékoli prognózy tu máme mnohem více proměnných, než na které jsme byli dosud zvyklí. Pokud nepřijde další koronavirová vlna, domnívám se, že hypoteční trh projde touto krizí bez výraznějších ztrát. Větší míru poznání budeme mít ale až ve chvíli, kdy skončí doba odkladů splátek,“ přidává se Radek Vachulka, manažer bydlení v České spořitelně.

Lídr trhu Hypoteční banka je optimistická. „V prvních pěti měsících vzrostl hypoteční trh ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 32 procent. Ochlazení poptávky se projevuje se zpožděním a jen v omezené míře. V nejbližších měsících očekáváme oživení a za celý rok by tak hypoteční trh mohl atakovat hranici 200 miliard, což by bylo o 10 procent výše než loni,“ míní mluvčí instituce Andrea Vokálová.

Ceny nemovitostí zůstávají vysoko

Potenciální dlužníci jsou nervózní z toho, jak se vyvinula epidemie koronaviru a následná krize. Spousta z nich proto prozatím odložila významná životní rozhodnutí, jako je žádost o hypotéky a koupě nemovitosti. Moc na tom zřejmě nezmění ani fakt, že Česká národní banka uvolnila dva ze tří limitů na poskytování hypoték. Zcela vypustila ukazatele poměrů splátky k příjmu, zůstalo jen pravidlo dávat půjčku do maximálně 90 procent zástavní hodnoty nemovitosti.

„Při dnešních cenách ani bankou požadovaných deset procent z vlastních zdrojů není malá částka, navíc stále existuje nedostatek nabídky, který udržuje ceny vysoko,“ míní Richard Jones, ředitel realitního oddělení PwC Česká republika.

Podle analýzy portálu Sreality.cz, který srovnával nabídkové ceny v loňském a letošním květnu, se průměrná nabídková cena bytu 2+kk v Praze pohybuje okolo 101 000 Kč za m2, ve Středočeském okolo 56 000 Kč a Jihomoravském 69 000 Kč.

„Průměrná cena za m2 klesla v Karlovarském (o 13 %) a Pardubickém kraji (o 2 %), naopak nejvíce se zvýšila v Moravskoslezském (o 27 %), Jihočeském (o 25 %) a Královéhradeckém kraji (o 23 %),“ uvádí mluvčí Sreality.cz Kristýna Hořovská. V hlavním městě se cena bytů 2+kk oproti květnu 2019 zvedla o 6 %, ve Středočeském kraji o 9 %.

Centrální banka počítá v základním scénáři s tříprocentním růstem cen nemovitostí. Upozorňuje ale, že v případě silně nepříznivého vývoje v reálné ekonomice se ceny bydlení mohou snížit.

Banky jsou opatrnější

Roztáčení spirály mezi dluhovým financováním nemovitostí a optimistickým očekáváním ohledně jejich budoucího cenového růstu by se mělo podle ČNB zastavit. Což mimo jiné znamená, že ubude hypoték „na investici“.

Zájem o vlastní bydlení ale zřejmě neopadne. „Trh s byty, kde byl v poslední době citelný převis poptávky nad nabídkou, bude směřovat k větší rovnováze. Té napomůže jak nabídka k prodeji části bytů dříve využívaných ke krátkodobým pronájmům (Airbnb), tak nižší kupní síla domácností po koronakrizi,“ říká mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

Podle Milana Voldřicha z Raiffeisenbank jsou bankovní domy v půjčování opatrnější než dřív. Zpřísňuje se například poskytování hypoték pro zaměstnance a podnikatele vybraných sektorů ekonomiky, omezilo se financování klientů s příjmy ze zahraničí.

„Banky samozřejmě daleko důkladněji zkoumají příjem klientů. Nejen výši, ale i zdroj příjmu, jeho stabilitu, udržitelnost, odvětví, ve kterém pracuje atd. Podnikatelé to mají momentálně ve většině bank obtížnější, pokud jde o získání hypotéky. Často je to ale spíše administrativní obtížnost, kdy banky chtějí dokladovat více materiálů a informací,“ potvrzuje Lucie Drásalová, analytička poradenské firmy Partners.

Reklama

Doporučované