Hlavní obsah

Cash Only: Hypoteční Ferrari uhání 220 za hodinu a ČNB zavřela oči

Foto: Shutterstock.com

Roste v Česku hypoteční bublina?

Reklama

Martin Jašminský komentuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Na probíhající hypoteční mánii je zarážející jedna věc. Česká národní banka se tváří, jako by ji to nezajímalo, jako by se jí to netýkalo, a dokonce slušně přiložila pod kotel.

Nejprve si shrňme situaci. V loňském roce, kdy ekonomika zažila bezprecedentní propad, si lidé vzali rekordní množství hypoték v objemu 250 miliard korun. Ceny bytů loni podle indexu Hypoteční banky vzrostly o téměř 13 procent a v letošním prvním čtvrtletí vzrostly ceny o téměř čtyři procenta. Ceny bytů, domů i pozemků rostly letos v prvním čtvrtletí nejrychleji za posledních deset let a jejich dostupnost klesá.

Průměrná výše hypotéky se vyšplhala na 3 miliony korun a meziročně vzrostla o bezmála 400 tisíc korun. Lidé se tedy kvůli obstarání bydlení musejí zadlužovat výrazně více, ale reálné mzdy za celý loňský rok vzrostly jen o 1,2 procenta. Je tu tedy dramatický propad mezi růstem příjmů a cenou nemovitostí.

Letos v březnu si lidé vzali na bydlení nové úvěry za 33 miliard, což meziročně znamená růst o 101 procent. Na hypotéky se čeká, po bytech i chalupách se jen zapráší. Na trhu je stále nedostatek nemovitostí a čím dál víc lidí do nich investuje se spekulací na růst ceny, nebo jako do předmětu podnikání. Tady se to ale začíná přestávat vyplácet, protože nájemné ve většině větších měst stagnuje a v Praze a Brně v prvním čtvrtletí dokonce pokleslo.

Na trhu se zkrátka děje přesně to, před čím centrální banka před pár lety varovala, když obhajovala zavedení svých restriktivních doporučení, aby ochladila hypoteční boom. Ten byl přitom v daných letech 2017 a 2018 slabší než nyní a za podstatně nižších cen nemovitostí, takže i průměrná výše hypotéky byla tehdy skoro o milion korun nižší než v současnosti.

Centrální banka tehdy nastavila pravidla tak, aby banky mohly většině žadatelů půjčit jen na 80 procent ceny nemovitosti, a navíc jejich celkové zadlužení nesmělo překročit devítinásobek čistého ročního příjmu a měsíční splátka úvěrů 45 procent čistého měsíčního příjmu.

Tehdejší šlápnutí na brzdu vyvolalo nevoli samotných bank s tím, že jsou při poskytování hypoték dostatečně obezřetné a ČNB jim nemusí říkat, komu a kolik mohou půjčit. Nelíbilo se to ani politikům, kteří se obávali zhoršení dostupnosti hypoték. Současná situace je přitom i odrazem léta zanedbané státní a obecní bytové politiky a přebujelé byrokracie ve stavebním řízení, jejichž důsledkem je totální převis poptávky nad nabídkou bytů. Dostupné nájemní bydlení, jako alternativa ke koupi vlastního bytu, je absolutně nedostatečné.

Před čtyřmi lety mi viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík v rozhovoru hájil nutnost šlápnout na brzdu tím, že „lidé přestávají vnímat míru rizika a začínají podléhat heslům, že ceny bytů a domů se nikdy nesníží a investice do nich je sázka na jistotu“. Podle mě se právě to aktuálně děje.

Tomšík ještě varoval před jedním možným negativním důsledkem nadměrného zadlužení domácností. „Hypoteční úvěry nemohou plnit sociální roli a zajišťovat všeobecnou dostupnost bydlení. Takový přístup by byl v konečném důsledku nesmírně nákladný pro zadlužené domácnosti, banky i daňové poplatníky. Historie mnoha zemí nás učí, že nezvládnutá hypoteční mánie vždy nakonec zasáhla i veřejné finance,“ varoval tehdy viceguvernér.

Finanční situace domácností je aktuálně dobrá. Paradoxně i kvůli omezené spotřebě v době pandemie. Podle aktuálního průzkumu Eurobarometru považuje finanční situaci za dobrou 86 procent Čechů, tedy o 13 procent více než loni v červenci. Navíc podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka se zadržená spotřeba domácností, tedy peníze neutracené kvůli pandemickým restrikcím, může blížit až k 300 miliardám korun.

Při zvažování hypotéky je však rozumnější dívat se mnohem více do budoucnosti než na aktuální finanční situaci. Současné mimořádně příznivé období nízkých úrokových sazeb pomalu končí a do budoucna je třeba počítat s růstem úroků a tím i měsíčních splátek. Guvernér Rusnok avizoval, že se zvyšováním sazeb se začne již letos.

Dezolátní stav veřejných financí bude třeba konsolidovat a je jasné, že stát bude muset zvýšit své příjmy. Už teď se objevují návrhy různých politických stran na zvýšení spotřebních daní, zmrazení platů státních zaměstnanců, rušení daňových výjimek, zvyšování daně z nemovitostí či zavedení majetkových daní. Budou-li navíc značnou část rodinných rozpočtů konzumovat splátky úvěrů, může se to odrazit i nižší spotřebou domácností, což by zasáhlo i veřejné finance. Firmy navíc po pandemické zkušenosti nebudou příliš ochotné zvyšovat mzdy. Splácení drahých hypoték se pro mnohé rodiny může stát velkou zátěží.

Ale zpět k centrální bance a co lze čekat do budoucna. Jestli před čtyřmi lety centrální banka šlápla na brzdu, když hypoteční Octavia nabrala rychlost 130 km za hodinu, tak během pandemie zavřela oči, když to hypoteční Ferrari pálí po dálnici rychlostí 220 km.

ČNB už loni postupně vypnula své požadavky na příjmové ukazatele žadatelů hypoték a letos při prosazování posílení svých pravomocí ustoupila poslancům a souhlasila se zvýhodněním žadatelů o hypotéky do 36 let. Zkrátka ještě přiložila do kotle.

Až se rozhodne centrální banka dostupnost hypoték opět přiškrtit, a nově už své opatření může bankám nejen doporučovat, ale i vymáhat pod hrozbou vysoké pokuty, bude zajímavé slyšet jejich zdůvodnění. Před riziky, o které před pár lety opírala svou plamennou argumentaci, teď v probíhající mánii zavřela oči.

Hráč týdne: Ladislav Bartoníček

Ladislav Bartoníček.

PPF se pod vedením Ladislava Bartoníčka podařilo úspěšně upéct dohodu s Monetou a míří k převzetí kontroly nad touto bankou, která po spojení s Air Bank, HC ČR a SR a Zonky bude počtem klientů třetí největší tuzemská banka a největší banka vlastněná českým kapitálem.

Best of byznys

Zlaté povolenky. Uhelná komise doporučila skončit v Česku se spalováním uhlí v roce 2038, ekologové tlačí na rok 2033, ale s uhlím nejspíš nejrychleji zamete ekonomická realita. Cena emisních povolenek v EU pokořila další rekord a překročila hranici 50 eur za tunu vypuštěného CO2. Rostoucí cena dopadá zejména na teplárny. Emisní povolenky jsou v centru pozornosti i v ocelárně Liberty Ostrava, která přes odpor odborů prodala miliony povolenek sesterské firmě v Rumunsku a v podniku roste napětí.

Horská dráha realit. Na trhu realit se poslední dobou ne každému dařilo. Daniel Křetínský musel kvůli krizi v turistice zastavit stavbu luxusního hotelu na Letné a na Radovana Vítka padla v Itálii žaloba za neoprávněné ovládnutí společnosti Nova Re. Expanduje naopak firma Wood & Company, která po akvizici bratislavského obchodního centra Aupark kupuje i administrativní budovu ve Varšavě za více než miliardu korun.

Zkrachovalý žralok se vrací. Přestože investiční společnost Arca Investments nezvládá splácet obří dluh ve výši 19 miliard korun, ovládla menšinový podíl v přední tuzemské realitní kanceláři M&M reality. Je to výsledek námluv obou firem z minulého roku. Novinky v dění okolo největšího bankrotu v Česku za posledních dvacet let rozplétá Daniel Novák.

Podnikání a pandemie

Až skončí home office. Začíná být vidět světlo na konci tunelu a mluví se o postupném návratu k běžnému režimu. Proto jsme ve spolupráci s koučem Vladimírem Tukou připravili seriál Připravte se na život po karanténě. První díl se zaměřuje na to, proč se ve firemním prostředí nevracet do starých kolejí a na čem vystavět „nový normál“.

Další e-supermarket. Řetězec Albert udělal důležitý krok ke spuštění e-shopu a začal ho testovat v Brně na 1500 zákaznících. Zboží zatím rozváží z prodejen, ale zváží i výstavbu skladů. Svůj vlastní e-shop už mají i Tesco a Lidl, Globus se vydal cestou výstavby výdejních míst, e-shop plánuje také Kaufland. Novým hráčům na trhu může pomoci i změna spotřebitelského chování - Češi totiž v březnu nakupovali, jako by rok 2020 neexistoval.

Komu dluží ČSA? Jedny z nejstarších aerolinek světa hrají o přežití. Dluhy přesahují sumu 1,8 miliardy korun a počet věřitelů se blíží k číslu 2500. Velkou část z nich tvoří cestující, kteří žádají vrácení platby za letenky zrušených letů. Mnoho z nich navíc hromadně zastupují advokátní kanceláře, což dále zvyšuje náklady.

Rozhovor týdne: Martin Stránský

Rozhovor s Martinem Stránským.Video: Silvie Friedmannová

Bitcoin je otázka víry, říká Martin Stránský, který stojí nejen za platformou Bitstock, ale i za celým holdingem World BTC Business. V rozhovoru jsme s ním probrali rizika regulačních opatření, jeho plány na rozjezd obchodu s digitalizovaným zlatem i další investiční tipy.

Big Tech

Výprodej ve Verizonu. Americká telekomunikační společnost prodává svou mediální složku, do které patří značky spojené s firmami Yahoo! a AOL. V divizi, která se přejmenuje čistě na Yahoo!, si Verizon ponechá desetinu. Prodejem Verizon dále naznačuje, že už nemá zájem o média - loni prodal agregátor zpráv HuffPost firmě BuzzFeed a nedávno prodal nebo uzavřel další mediální aktiva, jako je Tumblr a Yahoo Answers.

Čínské čipy. Obchodní válka USA proti čínským telekomunikačním firmám má nečekaný důsledek. V Číně vede k masivnímu boomu výroby čipů, který spolu s vykupováním polovodičů čínskými firmami může výrazně proměnit již tak nestabilní globální trh s tímto nedostatkovým zbožím. (Nikkei Asia)

Přeji vám všem krásný víkend a příjemné chvilky při využití toho, co postupně se otevírající Česko nabízí.

Martin Jašminský

Reklama

Doporučované