Hlavní obsah

Cash Only: Jsou majitelé továren sobci, nebo zodpovědní podnikatelé?

Tykačova elektrárna Počerady.

Reklama

Zuzana Kubátová komentuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Byznys zůstává pod tlakem covidové krize. Lékaři, biologové, odboráři i matematici zabývající se rizikovými analýzami doporučují Česku totální lockdown. Včetně zavření továren na dva nebo tři týdny. Průmysl se brání a z jeho kapitánů se stávají v očích veřejnosti spoluviníci zdravotní katastrofy.

Pokud někdo musí držet svou živnost půl roku zavřenou a sotva přežívá, logicky vidí ve fabrikantech sobce, schopné obětovat mrzkému zisku životy zaměstnanců i spoluobčanů. Je to ale složitější. „Jaký smysl má zavřít fabriky v situaci, kdy na Ovčárnu v Jeseníkách denně vyjíždí autobus s 60 turisty?“ řekl mi viceprezident Svazu průmyslu Jan Rafaj.

Proti zavření průmyslu mluví ještě jedna věc: Firmy vedené pudem sebezáchovy se houfně vrhají na plošné testování svých lidí. Zdánlivě to nezabírá – automobilka Škoda, která je průkopníkem firemního testování a vzorem pro stovky zaměstnavatelů, tento týden oznámila skoro 700 nakažených. Vypadá to hrozivě, jenomže Škodovka v Česku zaměstnává skoro 34 tisíce lidí, covid pozitivních má něco málo přes dvě procenta. Což odpovídá průměrnému stabilnímu záchytu ve firmách, které své zaměstnance už delší dobu pravidelně testují.

Pozitivní lidé i jejich pracovní kontakty zůstávají doma, a pokud se chovají zodpovědně, virus neroznášejí dál. Takže testování pomáhá držet nákazu ve firmách pod kontrolou. I proto k pravidelnému plošnému testování přistupuje v těchto dnech čím dál víc velkých zaměstnavatelů. Pravda, ne všichni průmyslníci na testování věří, někteří ho i otevřeně odmítají. I tak se ale obávám, že je v tom fabrikantském testovacím tažení přece jen větší šance na zdolání krize než v totálním lockdownu, který by vyhlásila vláda. Tím spíš, že s lockdownem – zvlášť pokud by jeho pravidla byla jako u řady předchozích vládních nařízení plná nelogičností a rozporů – by se část společnosti neztotožnila. A pak by nejspíš fungoval mizerně.

Hráč týdne: Pavel Tykač

Foto: Profimedia.cz

Pavel Tykač

Společnost řeší hlavně pandemii, přesto se v českém byznyse poněkud stranou zájmu chystají opravdu velké věci. V energetice se odehrává revoluce, v níž si už teď chystají pozice největší domácí byznysmeni. Včetně sedmého nejbohatšího Čecha Pavla Tykače, který plánuje v Česku stavbu hned několika velkých elektráren na plyn, slunce i vítr.

Best of byznys

Přituhuje, říkají i ti nejúspěšnější. Majitelé Pilulky, Memsource, Twisto či Prusa Research se v panelu pořádaném naší redakcí a Deloitte shodli, že vývoj epidemie v Česku jde dramatickým směrem a že už je čas se ohlížet nejen na byznys, ale i na osobní rozměr tragédie.

Testy, roušky, kompenzace. Řada firem se už před časem zapojila do testování a teď podnikatelské svazy souhlasily i s povinným nošením roušek na pracovišti. V souvislosti s nedávným nálezem Ústavního soudu také řadě podnikatelů svitla naděje na kompenzace za podzimní lockdown, a to i přes to, že ministr Havlíček tento výklad odmítá.

CPI nakupuje v Itálii. Skupina miliardáře Radovana Vítka se chystá využít současné krize a ve velkém nakupovat. Spoustu příležitostí vidí zejména v Itálii. Pokud se nám povede získat pozemky pro stavbu nového stadionu AS Roma, bude to velmi významná akvizice, která má i politický a sportovní dosah v rámci Říma, říká šéf CPI Property Group Martin Němeček.

Do Rohlíku vstupují francouzští investoři. Byznysmen Tomáš Čupr získal pro svůj online supermarket další dva investory. Menšinové podíly získají fondy Quadrille Technologies a Index Ventures. Rohlík nyní pracuje na velké expanzi do zahraničí, která začala Maďarskem, koncem loňského roku následovala Vídeň a letos plánuje spustit své služby v Mnichově. Tuto expanzi pak mají pomoci zafinancovat právě noví akcionáři.

Nahoru a dolů

Smutek v království hraček. Společnost Wormelen Group vlastnící prodejny hraček Bambule, Sparkys a HM Studio tvrdě šetří. Přestože propustila sto lidí, uzavře loňský rok se ztrátou v desítkách milionů korun.

Kolaps i zisky v námořní dopravě. Oslavy čínského nového roku přinesly zácpy a prodlevy v doručení zboží. Ceny za dopravu z Asie do Evropy jsou stále na vrcholu a rejdaři si navzdory pandemii přichází na obrovské zisky. Stále také panuje nedostatek nákladních kontejnerů.

Propouštění v ČSA. České aerolinie oznámily úřadu práce, že se chystají propustit až všech svých 430 zaměstnanců. Aerolinky jsou pod ochranným moratoriem před věřiteli, které ale vyprší na konci února. Firma nemá nárok na pomoc z programu Covid Plus.

Big Tech

Facebook a Google budou platit. Australský parlament schválil zákon, který nutí Google a Facebook platit tamním mediálním společnostem za využívání jejich obsahu. Facebook na protest minulý týden blokoval sdílení a prohlížení mediálního obsahu, ale nakonec se s vládou dohodl na kompromisní podobě zákona. Došlo také k obdobné dohodě Googlu s evropskými vydavateli včetně několika českých.

Microsoft rozšiřuje cloud. Digitální gigant oznámil spuštění tří nových cloudových platforem pro průmyslové firmy, finanční firmy a neziskovky. Reaguje tak na pandemií vyvolaný rychlý přechod k digitalizaci.

Konkurence Tesly jde na burzu. Lucid Motors, americký výrobce luxusních elektroaut, vstupuje na burzu po sloučení se specializovanou akviziční společností. Firmě šéfuje bývalý hlavní inženýr Tesly. Musk na nového konkurenta před časem reagoval snížením cen.

Rozhovor týdne: Jiří Rusnok

Foto: Jan Mihaliček

Jiří Rusnok

Guvernér ČNB a bývalý premiér Jiří Rusnok patří k odpůrcům plošného covidového lockdownu. Svůj pohled vysvětlil tento týden v rozhovoru s Markétou Bidrmanovou. Kromě covidu mluvil nejmocnější český bankéř ve studiu Burza taky o hypotečním a realitním trhu. Mimochodem, docela optimisticky.

Sandály na konec

S luxusními kabelkami Birkin od Hermès se dá dělat leccos. Můžete do nich ukládat peníze jako do nemovitostí, nebo je jako americká umělecká skupina Mischief rozřezat a vyrobit z nich nejdražší sandály na světě. Podívejte se na výsledek…

Podívejte se na nejdražší sandály na světě.Video: Jan Marek

Končí pracovní příliš covidový týden, začíná víkend. Doporučuju poslechnout experty, zůstat doma a moc se nekontaktovat. Kdybyste se v izolaci nudili, čtěte SZ Byznys a buďte negativní!

Zuzana Kubátová.

Reklama

Doporučované