Hlavní obsah

Cash Only: Piráti sekli do bohatých a Daniel Beneš forever

Co se za poslední týden událo v českých firmách a co se vyplatí dál sledovat v Česku i v zahraničí? Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru Jaroslava Maška, šéfa byznysové redakce SZ.

Reklama

Jaroslav Mašek komentuje dění z českého byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Když pirátovi ukážete bohatce, je to celkem jasné. Zasvítí mu oči a zahlaholí: kořist. Poslední týden se ukázalo, že se zámožní lidé v Česku obávají Pirátů právem. Mikuláš Ferjenčík, který by ostatně mohl jít hrát obratem na palubu každého filmového škuneru, poslal v daňové nepřehledné skrumáži do Senátu návrh na zdanění příjmu z prodeje cenných papírů. Respektive zrušení daňové výjimky, která je po určité době držení při prodeji osvobozovala.

Když to trochu zjednoduším, daňová sazba 15 procent hrozí lidem, kteří ve velkém obchodují na burzách či investují do fondů, nebo byznysmenům, kteří by chtěli prodat své akciové společnosti a peníze převést na sebe jako na fyzické osoby. Zásadně tak mění zavedené daňové pořádky v Česku.

Asi nemá cenu ani zdůrazňovat, že by se nové zdanění mělo nějak negativně dotknout superbohatých, kteří mají kolem sebe mezinárodní daňové struktury, investiční vehikly a k českému minimálně ještě švýcarský pas. Ti se Pirátů obávají kvůli jejich nevyzpytatelnosti a politické nečitelnosti, tedy výkyvům od pravice k čisté levici. Proto také už dlouho preferují u moci ANO, které aspoň vede jeden z nich. Tedy muž, který v základu myslí řečí peněz (to není negativní) a s nímž se dá udělat deal (to už je horší).

Přihlaste se k odběru newsletteru Cash Only, pošleme vám ho každý pátek odpoledne:

Nevím, jestli si Piráti uvědomili, že svým návrhem mohou spíše potrápit menší a střední firmy a tedy i své voliče. Znám několik majitelů pěkných úspěšných společností, kteří je volili jako naději na změnu, ale teď budou opatrnější. Nad hranicí 20 milionů korun, do níž by zdanění neplatilo, možná svítí Pirátovi Ferjenčíkovi oči zlatem, jenže z hlediska byznysu je spíš směšná. Každá nezadlužená firma se ziskem kolem tří milionů korun ročně má při dnešních valuacích takovou cenu.

Jistě, prý by proti tomu šly započítat náklady (nikdo moc netuší jak, když se firma buduje třeba 20 let) a „ideálně“ by na kontrolu všeho vznikli noví úředníci. Pak jsou tady možnosti, jak jednoduše zdanění utéct tím, že se akciovka před prodejem překlopí na společnost s ručením omezeným. Nebo se firma prodá a výtěžek půjde na jinou.

To vše jsou věci, které by zákonodárci dokázali ošetřit, pokud se rozhodnou, že je třeba v Česku kapitál více zdanit. Je to relevantní debata, moc zemí v Evropě nulu nemá a dokonce část bohatých lidí připouští, že 30 let po revoluci nastává čas na větší zdanění majetku. Jenže se to nedá dělat přes noc. A už vůbec ne bez nějakého přechodného ustanovení. Prodeje firem se dohadují měsíce, liší se často datum uzavření obchodu a vypořádání (zaplacení) a nové zdanění by samozřejmě mělo na výslednou cenu významný vliv. Pirát to zatím seká hlava nehlava.

Hráč týdne: Daniel Beneš

Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Dlouholetý šéf největší energetické firmy v zemi si pojistil pokračování ve funkci.

Daniel Beneš povede ČEZ minimálně do konce roku 2025. Rodinný přítel Miloše Zemana a muž, který se nelíbí Andreji Babišovi, tak podrží kontinuitu zavedených pořádků. Firma poukazuje na to, že takto vysoké posty je třeba řešit s předstihem, a dozorčí rada potvrdila ve funkci Beneše na další čtyři roky.

Best of byznys

Penta mění plán. Skupině Penta nevychází dlouholetý plán na vytvoření větší sítě nemocnic v Česku. Chce proto expandovat do oblasti péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou. V síti Alzheimer Home, kterou Penta provozuje v partnerství s lékařem Borisem Šťastným, je dnes 600 lůžek.

Kamenné prodejny elektroniky přežijí. Změny ale budou nutné, říká šéf firmy HP Tronics Daniel Večeřa, která je se 120 prodejnami Datart největším prodejcem elektra v Česku. Problémy s dopravou a vysokou poptávkou před Vánoci prý jeho prodejny zvládají, ale PlayStation 5 nejspíš pod stromeček neseženete.

Marihuana vítězem voleb. Americkým firmám obchodujícím s konopím významně vzrostly akcie. Očekává se totiž, že Joe Biden zapracuje na uvolnění restrikcí v prodeji a držení konopných produktů, zejména rekreační marihuany. Podle očekávání se také další americké státy budou přidávat k vlně legalizace.

KOMENTÁŘ: Odklad Dukovan? Hrozí spíš krach projektu. Když Andrej Babiš oznámil odklad tendru na rozšíření Dukovan, poslal projekt možná navždy k ledu. Zuzana Kubátová dodává, že v jednom má ale premiér pravdu: dukovanský projekt po dvou letech není připraven tak, aby bylo možné spustit mezinárodní tendr na dodavatele teď, rok před volbami.

Graf týdne: Strasti českých hospod

Restaurace mají perný den. Musí se rozhodnout, zda se začnou připravovat na možné pondělní otevření, nebo raději počkají, jestli vláda skutečně zavelí k oživování služeb. Ve stejné drtící nejistotě jsou i kadeřnictví, malé obchody a další provozovny. Kolik z nich to riskne? Podívejte se, jak se jim zatím dařilo v neslavném koronavirovém roce.

CO SE PÍŠE JINDE:

Miliardáři nazuli tenisky. Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem pokračují v investičním tažení. Jejich společnost Vesa Equity Investment navýšila podíl v prodejci sportovních bot Foot Locker na 10,3 procenta. Foot Locker se stejně jako ostatní retailoví prodejci zotavuje z dopadu pandemie. (E15)

Týdeník Euro v kómatu. Insolvenční správkyně zastavila tisk aktuálního vydání ekonomického týdeníku Euro, jehož vydavatelství Mladá fronta se potýká s vleklými finančními problémy. Zaměstnanci také nedostali mzdy za říjen a hrozí tak odchod klíčových členů redakce. (Mediář)

Nakladatelský monopol? ViacomCBS plánuje prodej nakladatelství Simon & Schuster konkurenčnímu Penguin Random House vlastněnému německým koncernem Bertelsmann. Došlo by tak k fúzi největších nakladatelství na americkém trhu. Motivem k pokračujícím fúzím je i vytvoření silnější pozice při vyjednávání s Amazonem. (New York Times)

Big Tech

Zlatá diplomka. Úspěch české firmy Matapo vyrábějící telefony pro zrakově postižené začal u diplomové práce jejího ředitele Jana Šimíka na ČVUT. Sedm let poté už firma prodala 10 tisíc telefonů, letos bude mít tržby okolo milionu eur a za poslední čtyři roky vyrostla o 927 procent. A po expanzi do USA míří do Kanady.

Německý Amazon stávkuje. Pracovníci sedmi německých skladů Amazonu jdou v době marketingových žní zvaných Black Friday a Cyber Monday do třídenní stávky. Odborový svaz Verdi pro ně požaduje vyšší platy a lepší ochranu před covidem-19.

ZE ZAHRANIČNÍHO TISKU:

Médiím bude možná platit i Instagram. Sociální síť po vzoru své mateřské firmy Facebook zvažuje platby vybraným mediálním domům za jejich obsah. Ukazuje se totiž, že stále více uživatelů Instagram využívá nejen ke sdílení lifestylových fotek, ale i jako zdroj zpráv. (Axios)

Rozhovor týdne - Vlastislav Bříza ml.

Foto: Koh-i-noor

Vlastislav Bříza mladší je patnáctiprocentní majitel holdingu Koh-i-noor.

Demokracie není svoboda svobodné lišky ve svobodném kurníku plném svobodných slepic. Češi raději demonstrují za pivo než za školy. Všechno budeme sharovat. Podniky, byty, auta. Automobilky dolů s cenami nepůjdou, protože by prodaly moc aut se spalovacími motory. Ať už souhlasíte nebo ne, určitě si dejte rozhovor týdne s Vlastislavem Břízou mladším z Koh-i-nooru.

Na závěr se podívejte na skutečného piráta, který si navíc v Česku oblíbil bicykl za milion korun. V hlavní roli Festka z Vinohrad a Orlando Bloom z Pirátů z Karibiku.

Jaroslav Mašek

Kolo pro piráta za milion

Na pražských Vinohradech vznikají extra lehké karbonové rámy na jízdní kola světového věhlasu.Video: Zuzana Hodková

Kolik jste ochotní zaplatit za jízdní kolo? V české společnosti Festka startují rámy kol na čtvrt milionu korun a exkluzivní kousky šplhají k milionu. Zákazníci se hlásí z celého světa, kolo u Festky koupil i herec Orlando Bloom známý z Pirátů z Karibiku a do firmy nedávno vstoupili bývalý tenista Tomáš Berdych, zbrojař Lukáš Šebesta a producent Fady Salamé. Podívejte se, jak luxusní kola vznikají.

Reklama

Doporučované