Hlavní obsah

Cash Only: Recept, jak nevzít telefon komukoliv kromě Petra Kellnera

Foto: Seznam Zprávy

Co se za poslední týden událo v českých firmách a co se vyplatí dál sledovat v Česku i v zahraničí? Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru Jaroslava Maška, šéfa byznysové redakce SZ.

Reklama

Jaroslav Mašek komentuje dění v nejvyšších patrech českého byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Doba je podivná. Klasik by řekl, že se vymkla z kloubů a v takových časech je nejlepší držet se racionality. V té jsou byznysmeni přeborníci, proto tak málo chodí do politiky, proto víc dají na čísla než pocity a ideologie. Je pak osvěžující poslouchat jejich názory a pozorovat životní styl. Dám příklad. Chtěl jsem po jednom zkušeném M&A manažerovi, aby napsal komentář, jak vidí byznys do konce roku a jak přežít lockdown. Odpověď mě zaskočila.

„Neblázni, já mám nejlepší rok ever. Od posledního března jsem nakupoval akcie, na konci května je všechny vysypal a vydělal tolik, co na nich už nikdy za rok nevydělám. Díky zrušené škole a online výuce u mě teď bydlí syn z prvního manželství a mám tak konečně šanci napravit náš vztah. Vařím všem dětem a chodíme hodně ven. A mohu komukoliv bez problémů odmítnout osobní schůzku, i kdyby to byl PK. Dobře, komukoliv kromě Kellnera,“ smál se do telefonu.

„V práci nám čísla také rostou, protože jsme vlastně potravináři. Ale tohle lidem napsat nemůžu, to by mě sežrali,“ ukončil svůj monolog. Pak si ještě (uznávám, že trochu neracionálně) zavěštil. „Za rok v létě budete psát, že je oživení rychlejší, než všichni čekali. A za pět let z toho všeho zbude jen epizoda, která nebude mít vliv lautr na nic.“

Tak co? Sežerete ho, nebo vám to zvedlo náladu? Mně to druhé. Byznys na konci tunelu.

Přihlaste se k odběru newsletteru Cash Only

Hráč týdne: Petr Jahn a SprayVision

Petr Jahn, spoluzakladatel oceňovaného startupu Sprayvision.

Když jsou Češi v něčem jediní (a tudíž první) na světě, je to vždy radost. Petr Jahn, Vojtěch Roul, Jaroslav Gergič a dva partneři ze zahraničí dostali ke svému nápadu velkého investora. J&T vstoupilo do jejich firmy, která umí zlepšovat (a zlevňovat) průmyslové lakování, a ocenilo ji na zhruba 125 milionů korun. Cílem je být globálním lídrem v oboru do dvou let.

Best of byznys

Jaká krize? Šéf plzeňské Škodovky Tomáš Brzezina nabírá naplno. Slavná strojírna roste a Petr Kellner má kapsy do investic otevřené naplno. Přikoupil také polovinu tureckého výrobce Temsa. Znak Škody se tak vrátí i na klasické autobusy.

Téměř polovina restaurací letošek nepřežije. Restaurace, které zůstaly otevřené přes „okénko“, přišly o více než 60 procent tržeb. Říkají to data služby Storyous. Její šéf odhaduje, že až 40 procent bude muset zavřít nadobro. Těm, kteří se rozhodli dál bojovat, radí neztratit kontakt se zákazníky.

Rodinné lázně přijdou o 150 milionů. Rodiny Plachých a Zemkových ovládají lázeňskou skupinu Royal Spa. Co ještě loni dělalo radost, je teď zavřené. Přesto se nepřestává investovat. Ojedinělý rozhovor s Veronikou Záhorskou, sestrou současného šéfa Martina Plachého.

Čtyři ztracené roky. „Letošek znamená pro ekonomiku čtyři ztracené roky vývoje,“ říká hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. Současná dráha státního dluhu je podle něj neudržitelná a začínáme se blížit k hodnotám, které pro ekonomiky našeho typu nemusí být zcela bezpečné.

Penta ukázala finální podobu přeměny pražské Masaryčky.

Masaryčka, teď už opravdu. Dlouhých šest let trvalo Marku Dospivovi dotáhnout do realizace architekturu ze studia Zahy Hadid u Masarykova nádraží. Podívejte se na finální podobu projektu. Chybí poslední razítko. Tak snad.

Co se píše jinde

SuperMario vs. Benýšek. Týdeník Hrot popsal, jak se na česko-slovenském byznysovém poli schyluje k bitvě miliardářů. Slovák Mario Hoffmann vs. Richard Benýšek s PK v zádech. (Týdeník Hrot)

Výletní lodě míří na šrotiště. Koronakrize zasadila smrtelnou ránu provozovatelům zaoceánských výletních lodí. Na začátku roku jejich luxusní plavidla ještě brázdila Karibik, teď už je v Turecku rozřezávají na kusy a vydělávají na nich obchodníci se šrotem. (Bloomberg)

Influenceři nahrazují katalogy. Myslíte, že instagramové modelky do velkého byznysu nepatří? Jen loni nalily oděvní značky do internetových influencerů 8 miliard dolarů a zdá se, že ti teď nahrazují roli, kterou dříve plnily obchodní domy a výběrové butiky. (Vogue)

Big Tech

Huawei přelstil Trumpa. Čínský výrobce 5G komponentů se potichu zásobil klíčovými čipy z Tchaj-wanu - nasyslil jich tolik, že mu dojdou až za rok. Obešel tím obchodní sankce, které na něj v minulém roce uvalil americký prezident Donald Trump.

Zuckerberg, Pichai a Dorsey vypovídali o cenzuře. Generální ředitelé tří technologických gigantů před americkým Senátem tři a půl hodiny odpovídali na téma filtrování příspěvků. Šlo však spíš o politické měření sil než o snahu dosáhnout prospěšného řešení.

Ze zahraničního tisku

Spotify není jediná korporace, která agresivně bojuje o větší podíl na trhu podcastů. Do svého katalogu teď přidala 100 000 nových zdarma dostupných podcastů i platforma Audible vlastněná Amazonem. (The Verge)

Globální antimonopolní tažení přináší nečekané výsledky. Po odhalení zákulisních dohod mezi Googlem a Apple se teď Apple snaží vyvinout svůj vlastní vyhledávač. (CNBC)

Rozhovor týdne

Jak donutit lidi dodržovat opatření? Přidat k biči trochu cukru, radí ekonom Štěpán Jurajda.Video: Seznam Zprávy

Nejsmutnější zprávy nás ještě čekají. Teď hrajeme o chování nás všech, říká ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Štěpán Jurajda. V naší Výzvě jsme se ho ptali, jak těžký bude ekonomický dopad aktuálních opatření a kdy se z těchto zásahů vzpamatujeme. Podívejte se na celý rozhovor.

Na závěr si dejte elektrickou jízdu s miliardářem. Martin Vohánka, 31. nejbohatší Čech, pro SZ Byznys otestoval elektrické VW ID.3, tedy vůz, který má elektrifikovat Německo. Něco jako když slavný „brouk“ po válce zemi motorizoval. V čem je ID.3 lepší než jeho mercedes?

A jestli vás víc baví reality, nahlédněte níže do bytu za zhruba 100 milionů korun.

Každopádně něco doma o víkendu vezměte a jeďte se v tom či na tom projet. Čistí to hlavu a ještě to není zakázané.

Jaroslav Mašek

+7

Reklama

Doporučované