Hlavní obsah

Část obvinění Lipovské nesedí. Dvořák teď ale musí dělat Dušína, říká reportér

Foto: Profimedia.cz

Může šéf ČT vlastnit firmu s šéfem PPF?

Reklama

Článek

Výbušné obvinění radní Hany Lipovské, že firma šéfa ČT Petra Dvořáka ohrožuje bezpečnost státu, stojí na vodě. „Na tomto příkladu lze ukázat, že Lipovská informace překrucuje, když dělá své závěry,“ říká reportér Tomáš Pergler.

Hana Lipovská minulý týden vyvolala rozruch, když na zasedání Rady ČT dorazila s policejní ochranou a vytáhla další balík informací, které obviňují šéfa České televize Petra Dvořáka ze střetu zájmů. Zjištění Lipovské souvisí s firmou Gopas, ve které Dvořák drží podíl s novým šéfem skupiny PPF Ladislavem Bartoníčkem a která poskytuje IT školení i České televizi nebo Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

„Lipovská tvrdí, že firma Gopas poskytuje školení zaměstnancům různých státních úřadů a z toho důvodu může být ohrožena kybernetická bezpečnost České republiky. Obvinění staví na tvrzení, že školení neprovádí přímo Gopas, ale jakási americká neziskovka, která loni podlehla hackerskému útoku. Pravda je ale jiná,“ říká reportér Seznam Zpráv Tomáš Pergler. „SANS Institute není nezisková, ale velká poradenská společnost, jedna z největších školících IT bezpečnost. Je pravda, že se loni stala terčem phishingového útoku, ale ne takového druhu, který by firmu zničil nebo poškodil na pověsti. Sama firma o útoku informovala a podle předpisů zveřejnila podrobné informace, kdo byl postižen a jaké unikly údaje,“ dodává Pergler.

Podle reportéra není zákon, který by zakazoval šéfovi České televize držet podíl v jiných firmách. „Myslím, že zpětně ale by bylo moudřejší, kdyby se Dvořák ze společnosti Gopas stáhl. Zvlášť když je druhým spolumajitelem Ladislav Bartoníček. V té jednoduché komunikační lince, kterou radní Lipovská zvolila, se Dvořák asi provinil, i když neporušil zákon,“ říká reportér. Na šéfovi ČT teď je, aby dokázal obvinění srozumitelně a pravdivě vysvětlit.

Z České televize se stalo eskalující politické předvolební téma. Část Rady ČT se systematicky pokouší Petra Dvořáka odvolat z funkce před řádným koncem mandátu. Navíc tento týden nakonec neproběhla plánovaná volba čtyř nových členů Rady – zablokoval ji lidovecký poslanec Jan Bartošek a dožaduje se prověření, zda Hana Lipovská vystupováním za Institut svobody a demokracie Jany Bobošíkové neporušuje zákon. Ten totiž členům Rady zakazuje, aby jednali jménem politických stran, hnutí nebo spolků.

Proč podle Hany Lipovské institut není politickým hnutím? Udrží se Dvořák v křesle? Jak to bylo s policejní ochranou radní? Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované