Hlavní obsah

Cenu Strážce paměti dostal Karel Strachota za projekt Příběhy bezpráví

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Cenu Strážce paměti pro lidi usilující o obranu a obhajobu paměti získal Karel Strachota z organizace Člověk v tísni, který je ředitelem vzdělávacího programu Jeden svět na školách a vede projekt Příběhy bezpráví.

Článek

Ocenění převzal v Praze při závěrečném ceremoniálu přehlídky dokumentárních filmů Nezlomní a obětovaní.

„Jsem poctěn, samozřejmě,“ řekl Karel Strachota k udělení ceny. „Ale já jsem vlastně díky Příběhům bezpráví už poctěn byl, protože jsme 17 let přinášeli mladým lidem svědectví o tom, jak vypadalo uvedení zdánlivě ušlechtilé komunistické ideologie v praxi,“ sdělil Strachota. Podotkl, že právě v listopadu se každoročně koná Měsíc filmů na školách, při kterém se mladí setkávají s pamětníky. „Jsou tam političtí vězni, lidé, kteří to bezpráví osobně zažili. Já jsem díky tomu měl možnost se seznámit se statečnými ženami a muži, kteří zůstali věrni svým morálním zásadám, hájili svobodu, hájili demokracii, přinášeli oběti. A díky těmto statečným osobnostem máme svobodu a demokracii. Takže jsem byl poctěn tím, že jsem se s nimi mohl setkávat a že se stali mými přáteli. A toto ocenění je svým způsobem ocenění pro ně, protože jsem mohl připomínat jejich činy,“ vysvětil.

Strachota také uvedl, že pro něj byla před lety impulsem pro zahájení Příběhů bezpráví snaha seznámit žáky pomocí filmů a dokumentů s dějinami po druhé světové válce, neboť na řadě škol výuka dějepisu končila druhou světovou válkou. Akce Měsíc filmů na školách se podle něj za 17 let existence zúčastnilo přes 400.000 žáků a studentů a setkání s pamětníky bylo více než 9000.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o 20. století Nezlomní a obětovaní začal ve středu. Hlavní program se konal od čtvrtka do dneška v pražském Bio Oko. Několik projekcí, zaměřených především na propagandu v období komunismu, bude ještě v neděli v Domě pážat na Hradčanech. Dokumentární přehlídka vznikla loni jako projekt Muzea paměti 20. století. Název odkazuje na osudy lidí, kteří v bývalém Československu vzdorovali nacistické okupaci či komunistickému režimu.

Loni dostal cenu Strážce paměti polský dokumentarista Arkadiusz Golembiewski, ocenění osobně ale převzal až tento týden. Loni se totiž festival kvůli epidemii covidu-19 konal jen on-line.

Reklama

Doporučované