Hlavní obsah

Ceny v Česku vyskočily o 3,2 procenta

Foto: Seznam Zprávy

Zářijová inflace.

Reklama

Růst cen v Česku pořád překračuje míru tří procent, se kterou pracuje Česká národní banka. Zatímco srpnová inflace činila 3,3 procenta, v září došlo k poklesu na 3,2 procenta.

Článek

Spotřebitelské ceny v Česku v září zpomalily meziroční růst na 3,2 procenta ze srpnových 3,3 procenta. Ceny tlačil nahoru zejména dražší alkohol a tabák a zdražily i některé potraviny jako uzeniny nebo cukr. Vyšší ceny byly také za vodné, stočné a elektřinu. Naopak opět klesly ceny za poštovní služby a telekomunikace. Z potravin byla levnější zelenina. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

„Například ceny zeleniny meziročně klesly zhruba o čtyři procenta, přičemž ceny brambor byly nižší přibližně o devět procent a dosáhly hodnoty 13,44 Kč/kg. Byla to nejnižší hodnota od září 2018,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Proti srpnu spotřebitelské ceny klesly o 0,6 procenta. Podepsalo se na tom zejména zlevnění v oblasti rekreace a kultury a nižší ceny potravin a nealkoholických nápojů.

„Ceny v České republice rostou výrazně rychleji než v ostatních státech Evropské unie. Podstatné části českých domácností se však kvůli koronavirové krizi snižují příjmy. To povede k rozsáhlému poklesu životní úrovně v naší zemi,“ varuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

„Lidé bez úspor, kteří pracují v nejvíce zasažených odvětvích, jako jsou cestovní ruch, hoteliérství, restauratérství, kultura či sport, se dostanou do složitých životních situací. Bez pomoci rodiny, obce nebo státu mohou přijít o střechu nad hlavou a skončit na ulici,“ upozorňuje Křeček.

Reklama

Doporučované