Hlavní obsah

Červnová recese vytáčí vedení SPD, Češi leží v nemocnicích nejdéle z EU a „pyropes v akci”

Den s datem 3. ledna očima reportéra Petra Švihela.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na sociálních sítích se Radim Fiala a Tomio Okamura pohoršují nad půl roku starou recesistickou akcí studentů.

Článek

Dva přední poslanci za SPD Radim Fiala a Tomio Okamura sdíleli na svých oficiálních facebookových profilech fotku studentů blanenského gymnázia, na které jsou chlapci v sukních a dívky v uniformách. Fotografie je doplněná o komentář, podle kterého jde o perverzní genderové teorie.

Ve skutečnosti však šlo o studentskou recesistickou akci na konci loňského školního roku, která měla v rámci hodin sociologie otevřít debatu o rovnosti a předsudcích.

Škola se chce bránit. „Je zveřejněna pouze fotka vytržená z kontextu s nějakým svým vlastním katastrofickým scénářem a komentářem. Zvažuji kroky, které proti tomu podniknu. Není respektované autorské právo a jsou nepřijatelně sdílené fotky studentů,“ řekl Seznamu Radek Petříček, ředitel Gymnázia Blansko.

Školu podle něj nikdo nepožádal o svolení k využití fotografií.

„Je to stará věc z června 2018. Byl konec školního roku a žáci prvního ročníku v rámci společenských věd to pojali jako studentskou recesi. Pozvali zájemce, kteří mají chuť o tom diskutovat,“ popsal ředitel loňskou akci.

Sociální sítě ve čtvrtek žily také „pyropsem“. Toho vyslala policie do areálu Vysoké školy ekonomické (VŠE) poté, co tam druhý den po sobě zavolal anonym a oznámil, že je ve škole uložený nástražný výbušný systém.

Ze všech zemí Evropské unie si Češi v průměru nejvíce poleží v nemocnicích. Zatímco Nizozemci pobývají ve zdravotním zařízení v průměru čtyři a půl dne, tak Češi téměř deset dní. To tvrdí nová analýza Eurostatu. V délce času stráveného v nemocnici jsme tak ve společnosti zemí jako je Francie, Chorvatsko a Německo.

Slovanskou epopej v Brně navštívilo 75 tisíc návštěvníků. Je to více, než Veletrhy Brno očekávaly. Zvlášť posledních pět dní dokonce musely navyšovat maximální kapacitu. Lidé jezdili i z Itálie nebo Japonska. Přesto se čeká, že výstava bude v mírné ztrátě.

Reklama

Doporučované