Hlavní obsah

Piráti chtěli válčit s dinosaurem, tak se začali trefovat do mě, říká Benda

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byl poslanec ODS Marek Benda.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Česko čeká debata nad novou podobou volebního zákona, ten musí být novelizován kvůli verdiktu Ústavního soudu. Jak by mohl vypadat?

Hostem Ptám se já byl poslanec ODS Marek Benda, který má ve Sněmovně změnu volebního zákona na starosti.

Novela volebního zákona musí být přijata kvůli verdiktu Ústavního soudu, který zrušil dosavadní způsob přidělování mandátů jako nespravedlivý pro malé strany a zvýhodňující velké, ale i dosavadní kvora pro koalice deset, 15 a 20 procent.

Strany se většinově shodnou na tom, že by mělo zůstat 14 volebních krajů a strany by musely získat alespoň 5 % pro vstup do Sněmovny. Jednodušší by to měly koalice, těm dvoučlenným by nově stačilo osm procent hlasů a vícečetným 11 procent hlasů.

Mandáty by se mohly rozdělovat ve dvou skrutiniích. V tom druhém by si vedení stran podle Bendova návrhu mohla určit kraje a tím i konkrétní kandidáty, ve kterých jim budou zbytkové mandáty přiděleny. Podle některých kritiků, především pak Pirátské strany, by tím ale mohlo dojít k porušení zásady přímého volebního práva.

S tím ale Benda nesouhlasí: „Piráti se rozhodli, že je třeba si trochu zaválčit s dinosaurem české politiky a říct, že chce přivést zpátky devadesátky. Já mám devadesátky rád, pokládám je za nejsvobodnější období České republiky,“ řekl Benda v Ptám se já a přiznal, že očekává, že ve Sněmovně projde spíše automatický systém přidělování hlasů.

„Nejpravděpodobnější varianta je varianta pana předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka, který po konzultaci s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem přichází s automatem, který bude přidělovat metodou největšího zbytku. Kde je největší část poslance, tak tam by se přidělilo,“ vysvětlil Benda.

Pokud se Sněmovna kompromisně na návrhu shodne, podle Bendy by podle signálů ze senátních klubů mohl projít Senátem „jako nůž máslem“.

A jak dopadnou volby? „My ty volby chceme vyhrát, o tom nepochybuji. Jsem přesvědčen, že až voliči uvidí kandidátky, kde bude Babiš, který totálně zklamal, Pirát Bartoš a profesor Fiala, tak většina si vybere profesora Fialu,“ dodal poslanec ODS.

Proč Marek Benda kritizuje Piráty? A jaký má ODS recept na to, aby volby vyhrála?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo si ho pusťte ve videu:

„Nechystali bychom žádný volební zákon, kdyby Ústavní soud jeho část nezrušil,“ říká poslanec ODS Marek Benda.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované