Hlavní obsah

Čedok se vzpírá Bruselu. Peníze za vouchery vracet nechceme, říká šéf

Čedok prožívá nejhorší období. V rozhovoru generální ředitel cestovní kanceláře Stanislav Zeman říká, že by v zimě pomohlo otevření cesty do Egypta.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po mrtvém jaru a hubeném létu pohřbívají cestovní kanceláře pomalu i zimní sezonu. Zájezdy za zimním sluncem se neprodávají. „Věřil jsem, že proběhne zimní sezona. Ale teď vidím, že se blíží nule. Nelítá se nikam,“ říká šéf Čedoku

Článek

Stanislav Zeman vede nejstarší českou cestovku rok a půl. Prožívá s ní jednu z největších krizí v její letos stoleté historii. Přežila válku, zavřené hranice za minulého režimu i porevoluční úpadek. „Propad bude v zimě ještě větší než těch 80 procent, které zažíváme nyní,“ předpovídá.

Nejhorší je podle něj nejistota. Mění se opatření u nás i za hranicemi. Čedok tak plánuje jen na týden až dva dopředu. A stejně si navykli kupovat zájezdy klienti. „Všichni se rozhodovali na poslední chvíli. Čekali, co se stane příští týden,“ zdůrazňuje šéf Čedoku. „Nepřestane se cestovat, ale určitě dojde k poklesu. Nepojedeme na tři čtyři dovolené ročně, ale na jednu nebo dvě,“ předpovídá Zeman.

Čedok očekává letos obrat 600 milionů korun. Proti loňsku spadly tržby podobně jako všem v oboru o 80 procent. Co by dokázalo letošní bilanci vylepšit, je otevření destinací v zakázaných červených zónách jako jsou Egypt a Turecko. „Může se stát zázrak a začne se létat do Egypta - a pak se situace změní. Každá destinace by nám pomohla,“ říká Stanislav Zeman.

Právě do Turecka prodá Čedok hned po Řecku nejvíc zájezdů. „Škoda, že Egypt a Turecko neotevřely v létě. Poláci a Němci tam mohli cestovat, my jsme ho měli na červeném seznamu. To ztráty ještě prohloubilo,“ vysvětluje Zeman.

Vraťte lidem peníze. A hned, volá Brusel

Řadu cestovních kanceláří drží nad vodou lex voucher. Díky tomuto krizovému zákonu nemusí prozatím klientům vracet peníze za zrušené zájezdy. Rozdali jim vouchery na náhradní termín. Celkem za dvě miliardy korun. Čedok má ve voucherech celkem 300 milionů korun, vedle těch oficiálních vydával i své vlastní.

Jen zlomek z nich (15 procent) lidé už procestovali. Většina klientů čeká na příští léto nebo na vrácení peněz. K tomu možná dojde dřív, než si cestovky představují. Zadržovat peníze klientů je podle Evropské komise protiprávní. Peníze mají vrátit hned, vyzvala komise Česko a dalších 12 zemí v dopise, o kterém informoval Český rozhlas.

„Zatím peníze vracet nebudeme, máme s klienty uzavřenou dohodu, mají vouchery,“ tvrdí ředitel Čedoku, který je součástí jedničky polského cestovního ruchu, skupiny Itaka. „Zákon platí. Vyčkáme, jak se k tomu postaví Ministerstvo pro místní rozvoj,“ dodává Zeman s tím, že klienti své peníze uvidí až v září 2021.

Pojistka proti úpadku není samozřejmost

Celkem 70 milionů korun už Čedok vrátil, ovšem pouze klientům z citlivých skupin stanovených MMR. Své peníze dostali zpět lidé starší 65 let, zdravotně postižení, nezaměstnaní, samoživitelky nebo lidé, kteří kvůli epidemii nemohou pracovat. Stovky milionů má Čedok u hoteliérů. Peníze za předplacené ubytování nedostal zpátky. Věří, že do příštího roku nezkrachují.

Riziko podnikání je na trhu extrémní. Cítí ho i pojišťovny. Dojednat pojistku proti úpadku bylo podle Stanislava Zemana těžší než kdy dřív. Koncem října skončila dvěma cestovním kancelářím, vedle Čedoku i menší CK Pantour. Oběma se nakonec podařilo uzavřít pojistku novou. Bez ní nesmí zájezdy prodávat.

Reklama

Doporučované