Hlavní obsah

Češi vzali obchody útokem. Fronty na nákupy hrozí i v úterý

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Bílá sobota před Lidlem. I před konkurenčními supermarkety si zákazníci počkají.

Reklama

Při pohledu na české markety se zdá, že už vláda rozvolnila a Češi skupují erár na týdenní dovolenou. Stejně jako ve čtvrtek se naplnil scénář, před kterým obchodníci varovali. Jdete nakoupit? Pak čekejte frontu před prodejnou.

Článek

Půl hodiny před polednem, lidé už se doma chystají na oběd, ale já zjistil, že nemáme brambory. Spěchám do obchodu, rychlým nákupem určitě nic nezkazím. Omyl, v Tescu v Pečkách je tolik lidí, že to raději otáčím. Auta před obchodem stojí i na místech, kde nejsou vyhrazeny pruhy k parkování. Jako o Vánocích.

Náhoda? Ne. Plno je i na jiných místech. „Před Lidlem na Barrandově bylo tolik lidí, že jsem to nevydržel a šel pryč. Před vchodem stálo na vozík ve frontě asi deset lidí,“ popsal své zkušenosti z Prahy jeden ze zákazníků. Podobné je to u Lidlu i Kauflandu v Benešově.

Svou daň v podobě front před prodejnami si vybralo rozhodnutí vlády uzavřít obchody na Velký pátek. Výjimku měly například lékárny, čerpací stanice a obchody na nádražích a letištích.

Podle mluvčího Tesca Václava Koukolíčka je po dni volna nápor očekávatelný, nicméně lidí přišlo zřejmě ještě o něco víc kvůli špatnému počasí.

„Na řadě našich prodejen jsme v sobotu dopoledne museli regulovat vstupy, protože byl překročen maximální limit počtu zákazníků. Po poledni se situace trochu uklidnila,“ řekl. Lidé nakupují hlavně čerstvé potraviny včetně pečiva, mouky a věci na pečení. A také alkohol. „Druhá vlna zájmu může přijít po 15. a 16. hodině. Podobný scénář může nastat v úterý po dalším volném dni,“ dodal mluvčí.

Svaz obchodu a cestovního ruchu už v úterý předpovídal, že páteční uzavírka výrazně zvýší koncentraci lidí na jednom místě během čtvrtka, ale i soboty.

Krok vlády prezident svazu Tomáš Prouza považuje za stejně nesmyslný, jako bylo uzavření závodních jídelen nebo zákaz prodeje kávy do kelímku. Ze zákona je Velký pátek svátkem, kdy mohou mít obchody na rozdíl od Velikonočního pondělí otevřeno.

„Naše varování se potvrdilo. Většina obchodů hlásí o 50 až 70 procent více lidí než v klasickou sobotu. Musím pogratulovat ministru promořování Blatnému, páteční uzavření obchodů byl skutečně skvělý způsob, jak zbytečně zvýšit koncentraci lidí,“ reagoval teď Prouza pro redakci SZ Byznys.

Fronty před obchody způsobuje nařízení z minulosti, podle kterého musí mít pro sebe na prodejně každý zákazník 15 metrů čtverečních místa. Podle odhadů obchodníků větší fronty byly ve čtvrtek, kdy řada lidí na nákupy vyrazila až v odpoledních a večerních hodinách.

Pro vejce i šroubovák

Velikonoční nájezdy Češi pořádají hlavně za potravinami a alkoholem, ale nevynechali ani hobby markety. „Včera bylo zavřeno, dnes si to lidé musejí vynahradit. Občas máme nabito, je to nárazové. Fronta je ale jen před bránou u stavebnin, kde je prodej na IČO,“ popsala situaci v hradeckém Hornbachu jedna z pracovnic.

Hobby markety mohou fungovat ve zvláštním hybridním režimu. Pro velkoobchodní prodej (na IČO) je dostupné všechno zboží, ale běžný zákazník z ulice vidí v prodejně zhruba polovinu sortimentu za páskou. Koupí si třeba nářadí a potřeby ze sortimentu železářství, ale už ne dveře, koberce nebo dřez do kuchyně. Někdy výběr nedává smysl. „Smíte si koupit závěsy, ale polštáře už ne,“ uvedla pracovnice Hornbachu. V oddělení zahrady je pro lidi dostupné téměř všechno, až na svíčky.

Pracovnice drogerie dm v centru Westfield Chodov sdělila, že lidí nakupuje dost, ale nevymyká se to normálu. Otevřené jsou na výdej zboží také například prodejny Baťa a hračky Bambule, kde si lidé buď po jednom u pokladny vyzvedávají zboží, objednané na internetu, nebo jim obsluha vyskladní objednávku na místě. U prodejen s výdejním okénkem se žádné fronty netvoří.

Anketa

Museli jste stát frontu na velikonoční nákup?
Ano
26,9 %
Ne
73,1 %
Celkem hlasovalo 11749 čtenářů.

Reklama

Doporučované