Hlavní obsah

Českého dodavatele Boeingu „zaklekli“. Co ve videu vzkazuje ministryně?

Nová reportáž z investigativní série Ve stínu daňového pekla: Jak financové zaklekli českého dodavatele Boeingu. (režie: Braňo Pažitka)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

311 milionů korun. Na tuto sumu znalci vyčíslili škodu, kterou způsobila Finanční správa firmě WPA. Reportáž z investigativní série Ve stínu přináší svědectví a důkazy o svérázných metodách při výběru daní, které se státu vymstí.

Článek

Případ plzeňské firmy Workpress Aviation (WPA), která vyrábí a kompletuje interiérové díly do letadel takových gigantů, jakými jsou Airbus či Boeing, je v mnoha směrech unikátní.

Před čtyřmi lety na ni zaklekli berní úředníci. A i když se v následujících měsících a letech ukázalo, že neexistuje jediný důkaz, že by WPA skutečně pochybila, státní správa se společností bojuje dál.

Redakce Seznam Zpráv se případem zabývala pět měsíců. Nashromáždili jsme unikátní svědectví a důkazy. Konfrontovali jsme s nimi šéfy klíčových úřadů i politiky. O vyjádření jsme žádali i ministryni financí Alenu Schillerovou, která za způsob výběru daní zodpovídá už pátým rokem. Oblast pod ni spadala i v době, kdy byla na ministerstvu náměstkyní. Její reakci si můžete pustit v úvodním videu; najdete ji v závěru reportáže.

Předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek přístup Finanční správy okomentoval takto: „To, že máme platit daně, proti tomu nikdo necekne. Ale stát se k nám musí chovat korektně, ne jako vymahačská agentura.“

Vraťme se ale na začátek. Před čtyřmi lety berní úředníci na základě svých domněnek o falešných fakturách k součástkám do letadel zpochybnili dvouletou výrobu firmy v hodnotě 28 milionů korun. Vyvodili si, že firma neprávem žádala od státu odpočet DPH ve výši 6 milionů korun.

„V roce 2017 se najednou stalo, že jsme měli minus miliarda na účtu a za dva dny nám přišly zajišťovací příkazy na 21 milionů korun,“ vzpomíná majitel firmy Jiří Heckel na den, kdy se do té doby prosperující firma otřásla a začala bojovat o přežití. Po zajišťovacích příkazech od ní daly okamžitě ruce pryč banky. Odběratelé začali hledat jiné dodavatele. Z plánovaných investic ve firmě najednou nic nezbylo.

Paradoxní přitom bylo, že díly, jejichž výrobu finanční úřad zpochybnil, byly do letadel reálně dodány.

„Na začátku byly důkazy o vyšší míře pravděpodobnosti, že se stal trestný čin a spáchaly jej konkrétní osoby,“ říká v reportáži vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a pokračuje: „V průběhu vyšetřování se ale nepodařilo zadokumentovat důkazy, které by to potvrzovaly. Proto bylo rozhodnuto o zastavení trestního stíhání.“

Finanční správa se totiž rozhodla, že na firmu WPA podá i trestní oznámení pro zločin zkrácení daně. A policie, která případ převzala, rozjela stíhání za pomoci znaleckého posudku – jak se následně ukázalo, zmanipulovaného. Stíhání nakonec zastavilo až státní zastupitelství.

„Provedené důkazy prakticky vyloučily alternativu, že by jednatelé obviněných firem podali daňová přiznání za pomoci fiktivně vystavených faktur,“ uvedl do usnesení plzeňský státní zástupce Pavel Raček.

Vrchní státní zastupitelství k tomu následně dodalo: „V případě řady svědeckých výpovědí jsou jednotlivá vyjádření osob finančním úřadem vytržená z kontextu a finanční úřad jejich význam nedůvodně přeceňuje, zejména pokud svědčí v neprospěch společnosti.“

Firma WPA si v tomto směru tedy může připadat jako vítěz. S milionovými náklady na právní služby vyhrála spor v trestním řízení.

S daňovou správou však její boj neskončil.

Berní úředníci se totiž závěrem státních zástupců odmítli zabývat. „Není výjimečnou praxí, když se (v závěrech, pozn. red.) rozejde trestní a daňové řízení,“ říká v reportáži ředitel Odvolacího finančního ředitelství v Brně Tomáš Rozehnal. Jeho vyjádření redakce zaznamenala na skrytou kameru: Šlo o jediný způsob, jak veřejnosti zprostředkovat argumenty Finanční správy. Opakované žádosti Seznam Zpráv o běžné natáčení nevyslyšel ani šéf OFŘ, ani další zástupci berních úřadů.

Podrobněji v úvodním videu.

Reportáž je novým dílem investigativní série Ve stínu daňového pekla, ve kterém reportér Jiří Kubík dokumentuje přešlapy Finanční správy. Předchozích pět dílů jsme publikovali v uplynulém půlroce.

Předešlé díly ze série Ve stínu daňového pekla

1. díl: „Zaklekávám na rozkaz,“ natočili jsme skrytou kamerou

2. díl: Odhalili jsme fintu, jak se dá vyhnout daním

3. díl: Dlužíš na daních? Schovej majetek a vyhraješ

4. díl: Zničené zdraví i rodina. Krutý přešlap úředníci odbývají: „Jsme jen lidé“

5. díl: „Plaťte a neptejte se proč.“ Drsné metody úředníků připravily stát o peníze

Na příkladu Valašského Meziříčí jsme zdokumentovali zaklekávání. Jde o praktiku, kdy financové – často s chatrnými důkazy, nebo jen na základě domněnek o daňových nedoplatcích – ochromují jednotlivé firmy či podnikatele. S podobnými případy se následně na redakci obrátily desítky čtenářů z dalších koutů republiky.

Fungování Finanční správy se od první série Ve stínu daňového pekla probíralo na veřejných zasedáních v Poslanecké sněmovně a v Senátu. Ostré výroky několika expertů, které v aktuální reportáži zazní, pocházejí právě z nich. Svůj pohled na současné fungování berních úřadů přidá i nezávislý senátor Václav Láska či bývalý šéf Finanční správy Jiří Žežulka, který se předminulý týden stal šéfem slovenské finanční správy.

Případ dál sledujeme.

Argumenty Finanční správy a protinázory státních zástupců přineseme během dne. Ve středu pak zveřejníme další díl série, který se zabývá neuvěřitelnou anabází kolem znaleckého posudku, na kterém stálo trestní stíhání společnosti WPA.

Reklama

Doporučované