Hlavní obsah
Online

Koronavirem se doposud v Česku nakazilo skoro 20 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Celosvětový počet nakažených překročil hranici 21 milionů, přes 760 tisíc lidí nakažených koronavirem zemřelo, přes 13,3 milionu lidí se uzdravilo. Vývoj dění kolem pandemie nového typu koronaviru sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- V Česku přibylo v sobotu 197 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to o 96 méně než v pátek a zároveň je to druhý nejnižší nárůst v tomto týdnu. O víkendu však laboratoře dělají méně testů, a tedy i počty odhalených případů bývají nižší. Za dnešek přibylo zatím dalších 65 případů. Od začátku epidemie se tak v Česku nakazilo novým koronavirem už 19 956 lidí, aktuálně nemocných je rekordních 5790.

- Brazilské ministerstvo zdravotnictví v sobotu oznámilo 41 576 nově odhalených případů koronavirové nákazy a 709 úmrtí způsobených virem SARS-CoV-2. Nejnovější denní součty znamenají oproti pátku pokles a jsou také o něco nižší než čísla z minulé soboty.

- V Jižní Koreji pokračuje nepříznivý vývoj epidemické situace poté, co místní středisko pro kontrolu a prevenci nemocí oznámilo 279 nových případů nákazy koronavirem. Země stejně jako v sobotu zaznamenala nejvyšší denní bilanci od první poloviny března.

  • Itálie kvůli koronaviru uzavře diskotéky

    Itálie kvůli rostoucímu počtu nakažených mezi mladými uzavře všechny noční kluby a diskotéky a nařídí, aby lidé večer po 18:00 povinně nosili roušky i na venkovních veřejných místech. Informovala o tom dnes vláda, opatření bude platit od pondělí.

    V Itálii v sobotu úřady ohlásily přes 600 nových nakažených, což byla nejvyšší denní bilance od května. Dnes byl přírůstek o něco nižší: infekce se nově prokázala u 479 lidí. V zemi nyní vrcholí církevní svátek Ferragosto, během nějž se miliony lidí vydávají na prodloužené víkendy k moři, a odborníci se proto obávají, že masové přesuny mohou zvýšit riziko šíření nákazy.

  • WHO hlásí nový světový rekord: více než 294 000 nakažených za den

    Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes ohlásila další rekord v počtu nových případů koronaviru za jediný den. Za sobotu se podle ní po celém světě nakazilo přes 294 000 osob.

  • V Praze už onemocnělo koronavirem přes čtyři tisíce lidí

    Počet potvrzených případů covid-19 v Praze přesáhl od začátku epidemie 4000. Od sobotního podvečera přibylo v hlavním městě 27 případů, což bylo nejméně za poslední téměř čtyři týdny. Ze 4003 dosud nakažených se jich 2731 už uzdravilo a 106 zemřelo. Vyplývá to z údajů platných k dnešním 18:00, které na webu zveřejnili pražští hygienici.

  • Počet nakažených od začátku epidemie se v Česku blíží k 20 tisícům

    V Česku přibylo v sobotu 197 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to o 96 méně než v pátek a zároveň je to druhý nejnižší nárůst v tomto týdnu. O víkendu však laboratoře dělají méně testů, a tedy i počty odhalených případů bývají nižší. Za dnešek přibylo zatím dalších 65 případů. Od začátku epidemie se tak v Česku nakazilo novým koronavirem už 19 956 lidí, aktuálně nemocných je rekordních 5790. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví k dnešním 18:00.

  • Situace v Moravskoslezském kraji je stabilní

    V Moravskoslezském kraji přibylo v sobotu 28 lidí, u kterých testy prokázaly nově nákazu koronavirem. Je to o tři více než v pátek. Na Frýdecko-Místecku se šíření nákazy zpomaluje. Za sobotu tam přibylo 12 nemocných, v pátek jich bylo pět. Od počátku pandemie v regionu onemocnělo 5070 lidí. Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19 (CŘT), které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). „Situace v kraji je v podstatě stále stejná, stabilní. Postupně ubývá hospitalizovaných. Bohužel zemřel jeden senior,“ uvedl Vondrák.

  • Zdravotníci v Tatiné plošně odebrali vzorky na koronavirové testy

    Zdravotníci dnes odebrali v Tatiné na severním Plzeňsku plošně vzorky na testy na koronavirus. V obci se zhruba 250 obyvateli se minulý týden objevilo nové ohnisko nákazy a prokázalo se deset infikovaných lidí. Krajská hygienická stanice nařídila plošné testování. Dnes zdravotníci odebrali vzorky všem lidem, kteří dosud nebyli testovaní v rámci trasování kontaktů nakažených lidí. Obec připravila seznamy, dnešní odběr vzorků se týkal zhruba 130 až 140 lidí, řekl ČTK starosta Jaroslav Beneš.

  • Rakousko posiluje zdravotní kontroly na hranicích se Slovenskem

    Rakouské ministerstvo zdravotnictví nařídilo zpřísnit zdravotní kontroly na hranicích se Slovenskem, Itálií, Slovinskem a Maďarskem. Informovala o tom dnes agentura APA, podle které výnos zveřejnilo ministerstvo v registru již v pátek. V Rakousku v posledních dnech roste počet nakažených koronavirem. V mnoha případech se lidé přitom infikovali na dovolené v zahraničí. Ministerstvo ve výnosu nařídilo, aby se kontroly na hranicích se čtyřmi sousedními zeměmi „posílily masivně“. Důvodem k vydání opatření je snaha zabránit šíření viru SARS-CoV-2. Dalších čtyř rakouských sousedů - Česka, Německa, Švýcarska a Lichtenštejnska se opatření netýká, uvádí ČTK.

  • Počet nakažených v Rusku přesáhl 920 tisíc

    V Rusku bylo za posledních 24 hodin potvrzeno 4969 nových případů koronaviru, čímž se celkový počet případů nákazy zvýšil na 922 853, Rusko je tak čtvrtým nejvíce zasaženým státem světa. Ruské úřady uvedly, že za posledních 24 hodin zahynulo 68 lidí, čímž se oficiální počet obětí zvýšil na 15 685. Z nemoci se zotavilo 732 968 lidí, uvádí Guardian.

  • Nový Zéland hlasí dalších 13 případů, odklad voleb podpořila opozice

    Nový Zéland ohlásil 13 nových případů v Aucklandu, kde úřady registrují nové ohnisko po 102 dnech bez jediného případu komunitního přenosu. Opoziční politici podpořii premiérku Jacindu Ardernovou a podpořili odklad celostátních voleb, které jsou naplánované na příští měsíc.

  • Situace v Austrálii se lepší, Victoria ale prodlužuje nouzový stav

    Austrálie zaznamenala za posledních 24 hodin 17 úmrtí a 284 nových případů nákazy, informuje The Guardian. Většina připadá na nejhůře zasažený stát Victoria, kde zemřelo 16 lidí a přibyo 279 případů. Navzdory lepšící se situaci byl nouzový stav ve Victorii a doprovodná omezení prodlouženy o čtyři týdny do 13. září. Australský federální ministr zdravotnictví Greg Hunt uvedl, že by vakcína proti koronaviru mohla být k dispozici příští rok. Hunt říká, že vláda je blízko k dohodě, která by umožnila výrobu vakcíny v Austrálii.

  • Celkový počet nakažených koronovirem se v Česku blíží ke 20 000

    V Česku přibylo v sobotu 197 potvrzených případů nemoci covid-19. Je to sice o 96 méně než v pátek, avšak laboratoře dělají o víkendu méně testů, a tedy i počty odhalených případů bývají nižší. Od začátku epidemie se v Česku nakazilo novým koronavirem už 19 891 lidí, aktuálně nemocných je rekordních 5733. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k nedělní 01:00.

    Nejnižší denní nárůst potvrzených případů v tomto týdnu zaznamenalo ministerstvo v pondělí, kdy do statistik přibylo 140 nakažených. V úterý už jich ale bylo 287 a počet dále rostl až na čtvrtečních 330, což byla nejvyšší hodnota od 3. dubna. V pátek se denní nárůst zmírnil na 293 potvrzených případů. Z bezmála 20 000 nakažených od začátku epidemie covidu-19 v Česku se asi 70 procent z nemoci vyléčilo. Naopak 395 lidí s novým koronavirem zemřelo, z toho šest v tomto týdnu.

  • Německo hlásí 625 nových případů nákazy koronavirem

    V Německu v sobotu přibylo 625 případů nákazy koronavirem. To je méně než polovina případů, které Institut Roberta Kocha (RKI) hlásil v uplynulých třech dnech. O nedělích ale bývají počty odhalených infekcí běžně nižší, neboť se o víkendu nedostanou do statistiky všechna data, připomněla dnes agentura DPA.

    Zatímco v pondělí hlásil RKI 436 nových případů infekce, ve čtvrtek, v pátek a v sobotu už byly počty nad hranicí 1400. Tolik případů v Německu registrovali naposledy v květnu. Na vrcholu epidemie na začátku dubna však země denně hlásila kolem 6000 nově infikovaných.

  • Poutníci do Mekky dodržují pandemická opatření

    Nezvyklý pohled se naskytl poutníkům, kteří dorazili do Mekky, ti zde musí dodržovat pravidla sociálního distancování. Na běžně zaplněné prostranství se tak letos vtěsnal výrazně menší počet muslimů z důvodu saúdských opatření, která vyžadují rozestupy i při tradičním rituálu.

Reklama

Hlavní zprávy