Hlavní obsah

Cestou Francie nepůjdeme, oznámila Merkelová. Očkovací povinnost nebude

Foto: Profimedia.cz

Německá kancléřka Angela Merkelová si po konci tiskové konference nasazuje respirátor.

Reklama

Spolková kancléřka Angela Merkelová v úterý zopakovala, že Němců se povinné očkování proti koronaviru týkat nebude.

Článek

Politička, která letos v září skončí svůj kancléřský mandát, v úterý vyloučila, že by šlo Německo cestou Francie. Nad Seinou se totiž od poloviny září zavede očkovací povinnost pro zdravotníky. Debata o povinném očkování některých profesních skupin se vede i v Německu.

„Nemáme úmysl jít touto cestou, kterou se vydala Francie. Řekli jsme, že žádná očkovací povinnost nebude,“ uvedla Angela Merkelová po návštěvě berlínského Institutu Roberta Kocha. Klíčovou německou instituci pro boj s pandemií navštívila společně s ministrem zdravotnictví Jensem Spahnem.

Incidenční číslo roste

Oba politici CDU Němce vyzvali, aby se nechali očkovat. „Pandemie nám všem ukázala, že jsme vzájemně zranitelní a že jsme na sobě navzájem závislí,“ uvedla kancléřka. „Očkování chrání nejen vás, ale i toho, kdo je vám blízký a koho milujete,“ dodala s tím, že čím víc lidí se naočkuje, tím víc svobodně se bude opět žít. „Čím víc lidí se nechá očkovat, tím lépe zvládneme podzim a zimu,“ dodal ministr Spahn.

Kancléřka zároveň vyzvala k propagaci očkování a také k ostražitosti před novými mutacemi koronaviru. Podle dat epidemiologů v Německu už na konci června začala dominovat varianta delta. Několik dní v řadě se také zvyšuje tzv. incidenční číslo, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Zatímco minulý týden v úterý bylo na hodnotě 4,9, teď dosáhlo hodnoty 6,5. Mírně roste i počet nových případů nákazy, který za posledních 24 hodin činil 646 lidí.

Kvůli šířící se variantě delta považují odborníci z Kochova institutu za nutnost 85% proočkovanost u věkové skupiny mezi 12 a 59 lety a 90% proočkovanost u lidí nad 60 let.

Podle údajů z úterního dopoledne má v Německu dokončené očkování 43 procent obyvatel (zhruba 35,8 milionů). Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo 58,7 procenta obyvatel (48,8 milionů). V poslední době přitom zájem o očkování poněkud polevil.

Veřejnoprávní ARD k povinnému očkování připomíná, že pro určitou skupinu obyvatel je v Německu od března 2020 povinná vakcinace proti spalničkám. Kvůli návratu nakažlivého onemocnění se týká dětí a personálu jeslí a mateřských školek. Očkovací povinnost ale napadla skupina rodičů u spolkového ústavního soudu, který o věci dosud rozhoduje.

V saských obchodech od pátku bez roušek

Předsedkyně spolkové vlády dál považuje za nezbytná opatření, jako je nošení roušek a respirátorů na určitých místech, dodržování vzdálenosti mezi lidmi a testování na covid-19. „Věříme, že nošení roušek, udržování odstupu, větrání a testování jsou minimální opatření, která prosazujeme,“ uvedla Merkelová.

V zemi, kterou zhruba za dva měsíce čekají parlamentní volby, se přitom debatuje o úplném zrušení pandemických omezení. Například v Sasku lidé od tohoto pátku nebudou muset nosit roušky při nakupování v obchodech a supermarketech. Ochranu dýchacích cest ale musí dál nosit ve veřejné dopravě, zdravotnických zařízeních a pečovatelských domech. Hranicí, kdy uvolnění povinnosti platí, je incidenční číslo na hodnotě 10.

V Sasku se zároveň od středy zjednodušuje přístup k očkování –⁠ lidé se nemusí registrovat dopředu, stačí pouze přijít do očkovacího centra. V Drážďanech se navíc plánuje adresná přesvědčovací kampaň, která má k očkování motivovat přistěhovalce.

Reklama

Doporučované