Hlavní obsah

Chaos ve školách: Mateřské otevřené, jazykovky částečně, umělecké většinou ne

V základních školách budou od středy jen učitelé a nepedagogičtí pracovníci. Žáci zůstanou doma.

Reklama

Mimořádné nařízení vlády zrušilo výuku jen na základních, středních, vyšších odborných a vysokých školách. Ostatní zařízení řeší, co teď.

Článek

Zatímco provoz mateřských škol není podle vlády potřeba měnit, protože je navštěvují menší kolektivy, základní umělecké školy by výuku zrušit měly. Doporučil to ředitelům a zřizovatelům ZUŠ ministr školství Robert Plaga (ANO).

A velká část z nich uposlechne. Od středy se neučí například na Základní umělecké škole Střezina v Hradci Králové, ale také v Šumperku nebo Otrokovicích.

„Opatření Ministerstva zdravotnictví se odkazuje na školský zákon a tam patří i základní umělecké školy. Po konzultaci s naším zřizovatelem jsme od zítřka výuku zrušili,“ vysvětluje ředitel ZUŠ Evy Randové v Ústí nad Labem Marek Korbélyi.

Podle informací Ministerstva školství z úterý dopoledne se ale mimořádné opatření na základní umělecké školy přímo nevztahuje.

„My jsme výuku zrušili od středy do pátku, a pak uvidíme,“ řekla Seznam Zprávám ředitelka ZUŠ Zlín Martina Hniličková.

Jazykovky přerušily pomaturitní studium

Stejně tak Ministerstvo školství nenařizuje, ale pouze doporučuje v maximální možné míře omezit vyučování v jazykových školách s právem státní jazykové zkoušky.

„Všechny partnerské školy preventivně zrušily pomaturitní studium od středy do pátku. Na konci týdne budeme studenty informovat, jestli bude výuka v pondělí pokračovat,“ říká předsedkyně Asociace jazykových škol Marcela Hergesselová.

Ostatní jazykové kurzy jsou ale povětšinou otevřené.

„Mohou to ale rušit klienti. Už i některé firmy sdělily svým jazykovým dodavatelům, že končí s jazykovou výukou na dobu nejméně 14 dnů,“ dodává Hergesselová.

Učitelé doma i ve škole

Rozdílně se staví k mimořádnému opatření i základní školy. Jasné je, že pro žáky se všechny uzavřou. Někteří učitelé ale zítra do práce normálně přijdou, zatímco jinde zůstanou doma.

„Pokud pro ně budu mít práci, dokončíme například přerovnání archivu nebo knihovny, tak je zaměstnám ve škole, jinak jim nařídím samostudium nebo vytváření domácích úkolů, pro které jsme zřídili i speciální webovou stránku,“ popisuje provoz školy od zítřejšího rána ředitel ZŠ a MŠ Bolešiny Michael Buriánek.

„Jde o překážku v práci na straně zaměstnavatele, takže učitelé zůstávají doma,“ vysvětluje odlišnou situaci na ZŠ a MŠ Milotice její ředitel Anton Ivánek.

V obou zařízeních sice funguje mateřská škola, v Miloticích ale nechali účast dětí na zvážení rodičů.

„Rodičům jsme doporučili, aby zvážili pobyt svých dětí v mateřské škole. Dali jsme jim to vědět prostřednictvím našeho webu a obecního rozhlasu,“ dodává Ivánek.

Školy, které nabízí předškolní i základní vzdělání, mají většinou otevřenou i školní jídelnu. Ta ale nemusí vařit pro cizí strávníky. Takhle to bude od středy fungovat například v pražských Kunraticích.

Vysoké i vojenské školy se uzavřou

Ve středu zůstanou uzavřené také Vojenská střední škola a Vyšší odborná škola Ministerstva obrany v Moravské Třebové a Univerzita obrany v Brně a Hradci Králové.

Prezenční výuka se zastaví také na všech veřejných i soukromých vysokých školách.

„Nadále jsou možné různé formy nekontaktní výuky. Zajištění chodu všech vysokoškolských pracovišť je na jednotlivých rektorech, respektive na vedeních vysokých škol a na jejich dohodě s relevantními pracovníky,“ vyplývá z prohlášení České konference rektorů.

Největší česká vysoká škola – Univerzita Karlova – například ruší výuku, konference i promoce. Některým studentům ale mimořádné opatření znemožnilo vykonat tento týden státní zkoušku. To je například problém pro studenty medicíny 1. lékařské fakulty UK. Zítra ráno proto zasedá kolegium děkana, které bude o náhradě výuky i zkoušek rozhodovat.

„Zákaz osobní přítomnosti studentů v prostorách vysoké školy zahrnuje jak výuku (prováděnou např. formou přednášek, seminářů nebo konzultací), tak konání zkoušek. Vysoké školy mohou využívat nástroje distančního vzdělávání. V případě státních zkoušek se doporučuje posuzovat situaci individuálně,“ vysvětluje v odpoledním vyjádření Ministerstvo školství.

Opatření se výslovně netýká mateřských škol, lesních mateřských škol, školních klubů nebo středisek volného času. MŠMT ale doporučuje omezení jejich provozu.

Reklama

Doporučované