Hlavní obsah

Chce Trump omilostnit své příbuzné? Spekulace vyvolal svými tweety o udělení pardonu

Trump na Twitteru: Prezident Spojených států má pravomoc kohokoli omilostnitVideo: Ruptly

 

Reklama

Podle Donalda Trumpa je vyšetřování potencionální role Ruska v loňských amerických prezidentských volbách jednostranné a nevěnuje pozornost jeho někdejší rivalce, demokratce Hillary Clintonové.

Článek

Americký prezident Donald Trump vyvolal spekulace o ruské kauze sobotní sérií rozhořčených komentářů na Twitteru. Podle něj je vyšetřování potencionální role Ruska v loňských prezidentských volbách jednostranné a nevěnuje pozornost jeho někdejší rivalce, demokratce Hillary Clintonové. Na Twitter napsal, že jako hlava Spojených států má pravomoc komukoli udělit pardon.

Můj syn Donald otevřeně předal své e-maily médiím a autoritám, zatímco podvodnice Hillary Clintonová vymazala svých 33 tisíc e-mailů. 

„Každý se shodne na tom, že prezident USA má kompletní pravomoc poskytnout milost," napsal Trump na Twitteru v rámci série několika sobotních příspěvků.

To ještě více podpořilo spekulace, že Trump zvažuje milost pro svou rodinu, poradce a dokonce i pro sebe. V noci na dnešek nicméně prezidentův právní tým uvedl, že se tato možnost vůbec nezvažuje, napsala agentura AP.

V souvislosti s milostmi list The Washington Post již ve čtvrtek napsal, že Trump a jeho lidé hledají způsob, jak poskytnout pardon svým blízkým spolupracovníkům i členům rodiny. Americké zákony umožňují prezidentovi udělit milost, a to dokonce ještě před tím, než je daný člověk vůbec z nějakého zločinu obviněn, připomněla BBC.

Možnost, že se Trump vydá cestou milostí, znepokojila řadu demokratických činitelů. Člen Trumpova právního týmu Jay Sekulow ale novinářům řekl, že otázka milostí není na pořadu dne. „Nevěnujeme se jí, protože to není žádné téma," prohlásil.

Aféra s možným ruským ovlivňováním voleb dosáhla až k samotnému Trumpovi: Nařčením z nevhodných kontaktů s Rusy totiž čelí jeho syn Donald a také zeť Jared Kushner. Trump mladší s Kushnerem se loni sešli s ruskou právničkou Nataljou Veselnickou. Prezidentův syn tvrdí, že jim Veselnická nabízela kompromitující materiály na Clintonovou, nakonec prý ale nic nezískali.

O ruské kauze jsme také psali: 

Reklama

Doporučované