Hlavní obsah

Chytrá karanténa se rozjela na papíře. Hygienici se teprve školí

Foto: Profimedia.cz

Armáda má v rámci chytré karantény pomáhat například s trasováním.

Reklama

Ve všech krajích začala takzvaná chytrá karanténa. Alespoň tedy na papíře. Hygienici totiž teprve procházejí školením a praktičtí lékaři stále nemají všechny potřebné ochranné pomůcky.

Článek

Vláda formálně odstartovala takzvanou chytrou karanténu, a to prostřednictvím mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví. V dokumentu přitom není ani zmínka o důležité části projektu, tedy trasování jednotlivých případů pomocí dat od mobilních operátorů a provozovatelů platebních karet.

Hlavní změna čeká krajské hygienické stanice, které mají dohledávat potenciálně nakažené a posílat je k odběrům. Do nové webové aplikace potom mají jednotlivé složky chytré karantény dvakrát denně uvádět, kolik pacientů je potřeba otestovat, kam je hygienici poslali na odběr a jaká je aktuální kapacita jednotlivých odběrových míst a laboratoří. Kdyby některá odběrová místa nebo laboratoře nestíhaly, hygienici mohou pacienty či vzorky poslat jinam.

S aplikací mají hygienám pomáhat studenti medicíny. „Kontaktování osob s ohledem na mimořádná opatření bude probíhat i prostřednictvím studentů lékařských fakult, kteří posilují příslušné krajské hygienické stanice včetně Tracking Call Center (telefonních center pro sledování),“ uvádí dokument.

Na krajských hygienách se ale chytrá karanténa teprve rozjíždí.

„Dnes a ve středu teprve probíhá proškolování,“ řekla Seznam Zprávám ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová. „Zatím jsme se do chytré karantény nezapojili, pouze cvičně v rámci proškolování. V pátek se proškolí studenti, kteří mají pomáhat s aplikací,“ dodala Jágrová. Kapacita odběrových míst i laboratoří pro testování vzorků je podle ní zatím dostatečná. Podobná situace panuje i v dalších krajích.

„U nás v kraji máme dvě odběrová místa a máme dostatečnou kapacitu. Stačí nám i naše jedna laboratoř,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje Michaela Zajíčková s tím, že se chytrá karanténa v Karlovarském kraji teprve rozbíhá.

Lékaři v karanténě

Opatření Ministerstva zdravotnictví se týká i praktických lékařů. Ukládá jim povinnost hlásit pacienty s podezřením na covid-19 krajským hygienám. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů České Republiky (SPL ČR) Petra Šonky se tím ale pro praktiky nic nemění.

„Dozvídám se o tom z médií, jako praktický lékař jsem k chytré karanténě žádné informace od ministerstva nedostal,“ řekl Seznam Zprávám Šonka. „Pacienty s podezřením na covid-19 ale stejně už teď hlásíme krajským hygienickým stanicím,“ dodal.

Praktičtí lékaři podle SPL ČR vypsali přesně 22 034 z celkem 33 656 elektronických žádanek o testování na covid-19. Nové nařízení vlády tedy praktičtí lékaři už dávno plní. Trápí je ale něco jiného, a to nedostatek ochranných prostředků.

„Respirátory FFP3 jsme viděli pouze v televizi a ani respirátorů FFP2, které dostáváme od státu, není dostatek. Navíc jsou někdy sporné kvality, mnoho lékařů a sester má po nich alergickou reakci na obličeji a dechové potíže, zřejmě kvůli formaldehydu, kterými jsou některé typy respirátorů cítit,“ uvedli lékaři v tiskové správě SPL ČR.

„Dochází také jednorázové rukavice, které stále nejsou dostupné na volném trhu,“ řekl Seznam Zprávám Šonka. „Především ale chybí jednorázové obleky.“

Pro každého praktického lékaře je pouze otázkou času, kdy se dostane do kontaktu s člověkem nakaženým covid-19. Pokud přitom lékař nemá jednorázový oblek a rukavice, je to podle Šonky rozhodující faktor pro to, aby ho krajský hygienik poslal do čtrnáctidenní karantény. A taková situace se může klidně několikrát opakovat.

„Jednorázové obleky nemá skoro žádný praktický lékař, přitom je to jedna ze zásadních podmínek, aby se kliniky mohly vrátit do běžného režimu,“ dodává Šonka.

Reklama

Doporučované