Hlavní obsah

Čína představila první družici pro širokopásmový internet, mohla by nahradit dnešní Wi-Fi připojení

Model čínské družice pro širokopásmový internet (Video: Reuters)Video: Veronika Krátká, Reuters

 

Reklama

Čína uvedla svoji družici pro širokopásmový internet. Testovací satelit by měl být zhotoven na konci roku 2018. Projekt by měl v příštích letech umožnit přístup k rychlému internetu i na odlehlých místech.

Článek

Čínská vesmírná společnost pro vědu a průmysl představila projekt na systém družic pro příjem širokopásmové komunikace. První testovací satelit by měl být vypuštěn koncem roku 2018.

Dohromady chtějí Číňané v rámci projektu na oběžnou dráhu vyslat 156 satelitů. Je to poprvé, kdy Čína navrhla zavedení širokopásmového přístupu k internetu, založeného na malých družicích fungujících ve výšce 1000 kilometrů, na nízké oběžné dráze Země. Projekt dostal jméno Chung-jün, uvedl jeho zástupce.

„Jeho vývoj jde dobře,“ řekl pro agenturu Reuters Čang Čung-jang z čínské vesmírné společnosti. Dále uvedl, že vzhledem k přírodním podmínkám v poušti, horách a na moři nemá polovina světové populace přístup k internetu. Informační mezery tak znemožňují místní rozvoj.

„V současné době nemáme internet přístupný na mnoha místech, projekt Chung-jün to ale změní. Můžeme totiž nabídnout stejný internet, který máme doma, třeba vlakům nebo letadlům,“ řekl Čung-jang.

Projekt Chung-jün se skládá ze tří fází. Jako první je v plánu vypuštění testovací družice do roku 2018, aby se ověřila klíčová technologie tohoto typu satelitu. Poté budou do konce roku 2020 vypuštěny čtyři další družice, které uživatelům poskytnou zkušební fungování širokopásmového internetu. Posledním krokem je do konce roku 2025 dokončit konstrukci a zhotovit všech 156 družic.

Reklama

Doporučované