Hlavní obsah

Cizinci ve Spartě nejsou žádný zázrak. My porazili Barcelonu a pak zašli na kozí mlíko, směje se legenda

Co dnes dělá fotbalista Lumír Mistr.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Lumír Mistr, člen legendární Sparty počátku 90. let, dnes pracuje jako ostraha objektu v pražském Radotíně.

Článek

Původně měl v plánu na derby se Slavií zajít, ale nakonec zjistil, že musí do práce. Lumír Mistr, který byl v roce 1992 hlavní hvězdou fotbalové Sparty ve vítězném utkání proti Barceloně, teď funguje jako ostraha rozsáhlého objektu v pražském Radotíně.

„Obcházíme to tady se psem. Pár incidentů už tu bylo, když jsme honili bezdomovce, co tu kradli,“ povídá 49letý bývalý fotbalista.

V nultém ročníku Ligy mistrů, tedy v sezoně 1991/92, Sparta v předkolech vyřadila Glasgow Rangers a Olympique de Marseille, finalistu předchozího ročníku Poháru mistrů evropských zemí.

Zůstaly dvě čtyřčlenné skupiny a v jedné z nich Sparta, vedená trenérem Dušanem Uhrinem, proháněla Benficu, Dynamo Kyjev i slovutnou Barcelonu. A 1. dubna 1992 ji na Letné slavně 1:0 porazila. Technický středopolař Lumír Mistr patřil mezi nejlepší na hřišti.

A to i v konkurenci Michaela Laudrupa, Richarda Witschgeho, Ronalda Koemana či Josepa Guardioly, hvězdného souboru hostí vedeného Johanem Cruijffem. Sparta zvítězila 1:0 gólem Horsta Siegla.

„Kam jsme to šli tenkrát oslavit? Už ani nevím, ale asi jsme tam pili kozí mlíko,“ směje se v nadsázce tehdejší hvězda. Jedno ví ale určitě. „Každopádně tam byl jako vždycky celý manšaft, to neexistovalo, že by se někdo odtrhl, vždycky všichni spolu. A podobně to pak fungovalo i na hřišti. To už tak dneska není, ani omylem,“ podotýká Mistr.

Ostatně současná Sparta mu nijak zvlášť nekonvenuje. „Ti cizinci nejsou žádný zázrak,“ míní.

S kým se po utkání s Barcelonou potkal na dopingové kontrole? A kolik tam toho spolu vypili? Na která derby nejvíc vzpomíná? Jak to bylo s jeho autohavárií? Kam se ze Sparty vytratil? A jak tipuje výsledek derby? To vše se dozvíte ve videu nad tímto textem.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované