Hlavní obsah

ČNB zasáhla. Bývalý guvernér říká, co bude dál s korunou. Spekulanti si počkají

Česká měna posiluje. Rozhovor s hlavním ekonomem skupiny Generali a bývalým guvernérem ČNB Miroslavem Singrem.

 

Reklama

Analytici čekají, že růst sazeb bude pokračovat a do roka k němu centrální banka přistoupí ještě čtyřikrát.

Článek

Bezmála deset let Česká národní banka nezvyšovala úrokové sazby, tedy lidově řečeno cenu peněz. Dnes se její rada rozhodla pro zvýšení ceny půjček.

Základní dvoutýdenní repo sazbu, od níž banky odvíjejí úročení hypoték nebo spotřebitelských půjček, zvedla z technické nuly – tedy 0,05 procenta – na 0,25 procenta.

Koruna v první reakci na krok ČNB rychle posílila pod hranici 26 Kč/EUR. Zhruba deset minut po 13:00 už byla na 25,90 Kč/EUR, což je nejsilnější úroveň od listopadu 2013. V dalších hodinách se ale kurz vrátil nad 26 korun za euro. Na trhu je velké množství spekulantů, kteří před koncem intervencí ČNB proti koruně nakoupili koruny, a teď chtějí využít každou příležitost, aby se jich zbavili. "Ukazuje se, že si někteří budou muset hodně počkat," glosoval to ve studiu Seznam Zprávy bývalý guvernér Miroslav Singer (rozhovor s ním si pusťte ve videu nahoře).

„ČNB je první centrální bankou v Evropské unii, která se v průběhu současného hospodářského cyklu rozhodla tento krok učinit. Koruna na tento krok reagovala posílením. ČNB k tomuto kroku vedla výtečná kondice české ekonomiky. Ta si podle nás ve druhém čtvrtletí uchovala svůj silný růst, který se nyní přelévá do zvyšování mezd. To vše nasvědčuje tomu, že ČBN dnes se zvyšováním sazeb ještě neskončila,“ uvedl analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

Podívejte se, jak guvernér Jiří Rusnok zdůvodnil krok ČNB:

Jiří Rusnok oznamuje výsledky jednání Bankovní rady ČNB.

Ekonomičtí experti proto očekávají, že k dalšímu zvýšení ceny peněz přistoupí centrální banka letos ještě jednou, zřejmě v listopadu. A v příštím roce ještě třikrát.

Naposledy zvyšovala sazby ČNB v roce 2008. Pak už jen klesaly až do listopadu 2012, kdy se zastavily na „technické nule“.

Podívejte se, jak zpřísňují pravidla pro hypotéky a kolik je tedy třeba vydělávat, abyste dosáhli na průměrný byt:

Kolik je kde potřeba vydělávat na hypotéku.Video: Aleš Černý

Reklama

Doporučované