Hlavní obsah

Čokoládový spor končí. Čtvercovou tabulku smí nabízet jen jedna firma

Foto: Profimedia.cz

Čokoláda německé značky Ritter Sport.

Reklama

Monopol na oblíbenou cukrovinku ve tvaru čtverce na německém trhu vybojovala u tamního soudu firma Alfred Ritter. Její spor s výrobcem švýcarské čokolády Milka se táhl dlouhých deset let.

Článek

O rozhodnutí Nejvyššího spolkového soudu informoval server deníku Süddeutsche Zeitung. Zpráva navazuje na deset let vleklý spor mezi firmou Alfred Ritter a společností Mondelez, která vyrábí kromě jiného švýcarskou čokoládu Milka.

Právoplatný výrobce čtvercové čokolády Ritter Sport má zaregistrovanou ochrannou známku, což Mondelez před lety napadl u soudu.

Byl to nápad šéfovy manželky

Firma Ritter byla založena na začátku 20. století – konkrétně v roce 1912 – Alfredem Ritterem. O dvacet let později přišla jeho manželka s myšlenkou na kompaktní čokoládu „která se vejde do kapsy, aniž by se polámala a vážila zároveň stejně jako normální čokoládová tabulka“.

Rodinný podnik zaregistroval čtvercový tvar čokoládové tabulky u německého patentového úřadu v roce 1993. Milka se stejnou myšlenkou přišla v roce 2010 a v tom samém roce se případ dostal k soudu.

Čtverec je zárukou kvality

V průběhu několika jednání od soudu zaznělo, že čtvercový tvar spíš nemá nárok na patentovou ochranu. Zasloužil by si ji v případě, že zajímavost takové tabulky by byla zásadní pro prodeje.

Po letech dohadů však bylo nakonec rozhodnuto, že specifický tvar čokolády Ritter Sport je pro spotřebitele na první pohled viditelnou zárukou původu a kvality čokolády. V Německu tak bude moci v tomto balení nabízet čokoládu i nadále pouze Ritter.

Několik dobrých argumentů je však třeba přiznat i výrobci Milky. Soud totiž například přesvědčil o tom, že právě čtvercový tvar čokolády je mnohem vhodnější pro její přepravu.

Reklama

Související témata:

Doporučované