Hlavní obsah

Covid-19, nebo alergie: Jak je od sebe poznat? Není to snadné!

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Zvyšující se počet teplých dnů přinese také vyšší množství alergenů ve vzduchu. Problém je, že alergie vyvolává částečně podobné problémy, jako může mít nákaza covid-19. Jak je rozeznat a kde případně hledat pomoc?

Článek

Rozlišit od sebe příznaky alergie a nákazy covid-19 není tak úplně jednoduché. Ucpaný nos, rýma, porucha čichu, dráždivý kašel, až dušnost – to všechno jsou příznaky doprovázející oba problémy.

Čím se liší? V případě alergie se u nemocných obvykle nevyskytuje horečka, ta ale nebývá někdy ani u nemocných covid-19. Podobné je to také s bolestmi kloubů či únavou, která je spíše typická u nákazy virem. Únava sice může být i průvodním projevem alergie, ale pokud je alergik správně léčen, není zdaleka tak výrazná.

Co by tedy mělo alergika varovat, že nejde jen o projevy alergie? Zejména pokud má vyšší teplotu a bolesti kloubů. Varováním by mělo být i to, že problémy se projevují trochu jinak než v uplynulých letech. Zpozorněte i ve chvíli, kdy alergikovi nepomáhá léčba, která mu normálně uleví. To se sice děje často, protože alergie se rozvíjí, projevy se mohou meziročně měnit, ale nemocný by měl zbystřit, že možná není něco v pořádku.

Důležité každopádně je, aby alergici dodržovali všechna doporučení lékaře, pak by měly problémy rychle ustoupit. Léčbu je třeba zahájit včas, ne až ve chvíli, kdy nastanou problémy. To platí zvláště pro astmatiky, kterým jinak hrozí postižení plic. A postižené plíce jsou rozhodně rizikem nejen při případné nákaze covid-19.

Alergie a imunita

Pokud jste alergik a správně se léčíte, nemusíte se bát, že by obranyschopnost těla byla nějak výrazně snížena. Jestliže není alergie zcela pod kontrolou, pak je třeba se na to zaměřit. V těle totiž jinak hrozí zánět, který může stav nakaženého výrazně zhoršit.

Pro zvýšení imunity stačí pár na první pohled banálních, ale důležitých věcí. Jíst dostatek vitaminů a celkově vyváženou stravu se všemi potřebnými živinami. Zkusit se méně stresovat, protože stres výrazně snižuje schopnost obrany proti infekcím. Začínají slunečné dny, tak i sluníčko může pomoci. Když nemůžeme ven, alespoň si dejte kávu na balkoně a také nezapomínejte na větrání.

První problémy

Alergie se může vyskytnout v každém věku, je tedy možné, že se to stane zrovna letos a vy ji budete považovat za nákazu covid-19. Jak již bylo řečeno výše, odlišit ji není snadné. Zkuste se poradit se svým praktickým lékařem, který vás zná a většinu léků na alergii může i předepisovat.

Část léků (antihistaminika) je také možné koupit volně bez lékařského předpisu, nic nezkazíte, pokud vyzkoušíte, zda vám jako první pomoc nepomůže.

Odborná garance: MUDr. Helena Posová, CSc., primářka Klinické imunologie a alergologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze