Hlavní obsah

Cestovky v pasti. Lidé chtějí zájezdy, kanceláře je nesmějí prodávat

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež má pro klienty cestovek doporučení. „Lidé, již nemají takzvaný lex voucher, který je garantovaný státem, by se měli spojit s pojišťovnou, aby se ubezpečili, že jejich voucher je pojistkou krytý,“ řekl Seznam Zprávám.

Reklama

Pojišťovny důkladněji kontrolují finanční kondici cestovních kanceláří, čímž se prodlužuje podepsání smlouvy na pojištění proti krachu. Bez toho kanceláře nemohou prodávat zájezdy, o které roste zájem.

Článek

Češi vzali v posledních dnech cestovní kanceláře útokem a na příští léto pořizují zájezdy k moři. Byznys cestovních kanceláří se však dostává do potíží. Pojišťovny v současnosti omezují a důkladněji prověřují - kvůli celosvětovým komplikacím spojeným s pandemií covidu - pojišťování cestovek proti krachu. Pojištění záruky pro případ úpadku vyžaduje zákon.

„Každý, kdo nemá pojistku, nemůže prodávat zájezdy. To samozřejmě nijak neohrožuje klienty, kteří nakoupili zájezdové vouchery v době platnosti smlouvy. Ti lidé, již nemají takzvaný lex voucher, který je garantovaný státem, by se měli spojit s pojišťovnou, aby se ubezpečili, že jejich voucher je pojistkou krytý. To platí pro všechny cestovní kanceláře, které nemají pojistku,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Jedním z příkladů může být kancelář Pantour, která se specializuje na dovolené v Řecku. Na svém webu má dostupnou smlouvu s Generali Českou pojišťovnou, jejíž platnost vypršela poslední říjnový den - tedy v sobotu.

Redakce navíc má k dispozici e-mail jednoho z partnerů kanceláře Pantour, který od cestovky obdržel následující upozornění:

„Vzhledem k nastalé situaci ohledně covidu bude prodloužení naší pojistky proti insolvenci pozdrženo o několik dní. Očekáváme, že jej budeme mít příští týden, v úterý nebo ve středu. Pro těchto několik dní, a abychom byli plně v souladu se zákonem, vás prosíme, abyste nenabízeli naše zájezdy svým klientům. Hned, jakmile budeme mít novou pojistku, přepošleme vám ji, abyste mohli obnovit prodej našich zájezdů.“

Daná kancelář ubezpečuje, že všechny potřebné papíry brzy vyřídí. „Pojistku budeme mít příští týden v úterý nebo ve středu. Celý proces se bohužel protáhl z důvodu situace ohledně covidu. Ze strany pojišťovny máme souhlasné stanovisko,“ řekl Seznam Zprávám mediální zástupce kanceláře Pantour Paris Vlachopoulos.

Místopředseda asociace cestovek Jan Papež upozorňuje, že dané komplikace postihnou celou řadu kanceláří.

„Kanceláří bez pojistky asi bude přibývat. Z důvodu, že pojišťovny nemohou sehnat dostatek krytí svých zajišťoven pro pojistný trh. Prostřednictvím poslanců jsme ve Sněmovně již interpelovali ministryni pro místní rozvoj, zároveň jsme atakovali ministerstvo, aby to včas řešilo. Opravdu těch kanceláří s tímto problémem bude přibývat,“ uvedl Papež.

Lidem s nakoupenými, potenciálně riskantními, zájezdy doporučil, aby věc nenechali usnout. „Pantour patří mezi ty cestovní kanceláře, které vydaly vlastní vouchery. Tady bych opravdu upozornil její klienty, aby se obrátili na pojišťovnu, zda jsou jejich vouchery kryté,“ dodal Papež pro Seznam Zprávy.

U Generali České pojišťovny, se kterou měla dle dokumentu kancelář Pantour uzavřenou smlouvu do konce října, se přípravy na hlavní sezonu obnov pojištění cestovních kanceláří intenzivně vedou.

ČTK ve čtvrtek citovala mluvčího pojišťovny Jana Marka, podle něhož se vedle výsledků finančních analýz daleko více promítá do kontroly i situace v cestovním ruchu. „Vše nyní závisí zejména na době trvání současné krize a s tím souvisejícími negativními dopady na cestovní kanceláře,“ doplnil.

Hladoví cestovatelé

Vedle zájezdů na příští léto nyní roste poptávka po dovolených takzvaně na poslední chvíli. Podle manažerky letenek Student Agency Věry Janičinové se zvýšil ve druhé polovině října zájem o letenky do exotických destinací typu Maledivy, Dubaj, Zanzibar či Mexiko.

„Změnilo se nákupní chování, lidé nakupují letenky většinou jednotky dnů před odletem. Často právě v návaznosti na negativní výsledek testu na covid-19,“ uvedla Janičinová.

Reklama

Související témata:

Doporučované