Hlavní obsah

ČSSD ve volbách propadla, regiony ale Hamáčkovu hlavu nežádají

Jan Hamáček

Reklama

Za debakl v krajských a senátních volbách nemůže předseda ČSSD, shodují se zástupci regionů.

Článek

Regionální představitelé sociální demokracie oslovení ČTK nežádají kvůli nevydařeným volbám předčasný konec předsedy strany Jana Hamáčka. Odkazují při tom na to, že Hamáček patří v průzkumech veřejného mínění mezi nejoblíbenější politiky a odmítají připisovat odpovědnost za výsledky předsedovi. Roli hraje také fakt, že vládní stranu čeká v lednu sjezd. Vedení by mělo vyvodit z výsledků „jisté závěry“, podle pražského šéfa ČSSD Petra Pavlíka. Hamáček v sobotu při hodnocení výsledků voleb řekl, že se vedení strany vzdát nehodlá.

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská ČTK řekla, že příčiny neúspěchu jsou širší a tkví hlouběji v minulosti. „Je to rozdílnost názorů sociálních demokratů mezi velkými městy a venkovem, silou se protlačoval jediný názor považovaný za správný. Ze sociální demokracie pak odcházeli lidé s voličským potenciálem,“ řekla. Děčínský předseda a trojka na kandidátce pro krajské volby Petr Jakubec považuje za nesmyslné řešit setrvání ve funkci u člověka, který je momentálně nejoblíbenějším politikem. „Za druhé, výsledky jsou do značné míry ovlivněny situací v krajích,“ řekl ČTK Jakubec.

Předseda zlínského krajského výboru Jiří Ott ČTK řekl, že výsledky se budou ještě analyzovat i podle toho, jak se dojednají koalice v krajích. „Účet bude vedení vystaven na sjezdu,“ uvedl. Podle krajského předsedy ČSSD v Karlovarském kraji Tomáše Svobody nemá smysl několik měsíců před sjezdem měnit vedení strany. „Musíme si ale vyříkat, kde se stala chyba. S voliči je třeba pracovat a naučit se s nimi komunikovat, aby se k nám opět vrátili,“ řekl ČTK Svoboda.

Plzeňský krajský lídr ČSSD Ivo Grüner čekal minimálně o dvě procenta lepší výsledek, stojí ale za Hamáčkem. „Nevím, jestli všichni lidé pochopili, že to byly krajské volby. Ale protože se média vyjadřují jen k celostátním tématům, tak se volí podle státu a ne podle kraje,“ uvedl. Lidé by se podle Grünera zřejmě začali více zajímat o kraj, pokud by se stal nějaký průšvih. Změny ve vedení strany nečeká ani na sjezdu. „Bude sjezd a pak máme za půl roku volby. To bychom byli blázni, kdybychom něco měnili,“ dodal.

Předseda hradecké ČSSD Jan Birke se vyslovil proti rezignaci vedení. O případných změnách by měli rozhodnout delegáti na lednovém sjezdu. „V žádném případě nikoho nebudu vyzývat k rezignaci. Tím, že bude teď rezignovat vedení strany, jen destabilizujeme situaci v tom nejhorším období covidu-19,“ řekl ČTK Birke. „Odstoupení vedení není na pořadu dne, v lednu máme sjezd,“ řekl ČTK předseda libereckého krajského klubu zastupitelů za ČSSD Pavel Svoboda. „Rozhodně bychom se ale měli zamyslet nad tím, že jsme přestali oslovovat voliče. Utekli od nás a nepodařilo se nám je přilákat zpátky,“ uvedl.

Hamáčka podpořili i šéf jihomoravské ČSSD Břetislav Štefan, lídr kandidátky v kraji Marek Šlapal a bývalý místopředseda strany Michal Hašek. „Pracuje na maximum a personifikovat klesající oblibu ČSSD bylo chybou už v roce 2017,“ uvedl Šlapal. Podobně to vidí i Hašek. „Stojím za ním. Nebýt jeho tvrdé práce letos, sociální demokracie už prakticky skončila. Volební výsledek letošních krajských voleb je doufám poslední dozvuk knockoutu, který ČSSD dostala v roce 2017 ve sněmovních volbách,“ řekl Hašek, který byl letos volebním manažerem.

Kandidát ČSSD do Senátu na Kolínsku Karel Otava zdůraznil, že po krajských volbách by měli zpytovat svědomí krajští předsedové. „Bude před parlamentními volbami, takže si myslím, že je to hloupost, aby se měnil předseda,“ řekl ČTK Otava. Také zastupitel za ČSSD na Vysočině Tomáš Škaryd vnímá výsledek strany i jako odraz toho, jak politici v jednotlivých regionech skutečně pracují a jaké jsou to osobnosti. Na Vysočině díky tomu podle něho nebyl propad ČSSD tak velký. „V našem kraji to dlouhodobě fungovalo velice dobře,“ řekl Škaryd.

Kriticky se vyjádřil šéf pražské ČSSD Pavlík. „Vedení by z toho fiaska jisté závěry vyvodit mělo,“ napsal Pavlík ČTK.

ČSSD přišla v letošních krajských volbách o většinu zastupitelských mandátů. Sociální demokraté ztratili proti volbám v roce před čtyřmi lety 88 zastupitelů a budou jich mít 37. Hamáček v sobotu uvedl, že ho výsledky nepřekvapily a de facto kopírují průzkumy veřejného mínění. Vedení strany se vzdát nehodlá. „Nevidím důvod teď stranu nějak destabilizovat,“ uvedl. Odkázal na sjezd, který rozhodne, v jakém složení ČSSD půjde k volbám do Sněmovny.

Reklama

Doporučované