Hlavní obsah

Čtyři státní podniky, kde chtějí komunisté místa za podporu Babiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Výměnou za podporu vládě ANO má být možnost, že si KSČM navrhne lidi do orgánů ČEZ, Lesů, Budějovického Budvaru i Českých drah.

Reklama

Článek

Komunisté sice nebudou mít své zástupce v budoucí vládě ANO a ČSSD, mají mít však možnost nominovat své lidi do největších státních firem.

Konkrétně by se mělo podle informací Seznamu jednat o společnost ČEZ, České dráhy, Lesy ČR a Budějovický Budvar. Dosud takovou možnost KSČM neměla. Její zástupce sedí zatím v dozorčí radě České pošty.

Video: Poslední jednání Vojtěcha Filipa s Andrejem Babišem a Janem Hamáčkem

Babiš, Hamáček a Filip se v pondělí tohoto týdne sešli ve Sněmovně.Video: Seznam Zprávy

Komunisté tyto požadavky na místa v dozorčích radách nepopírají.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš uvedl, že jeho strana má o posty ve státních firmách zájem.

„Kontrola výkonu vlastnických práv státu nás obecně zajímá,“ prohlásil Dolejš s dovětkem, že v dohodách o nové vládě nejsou jednotlivé firmy, v nichž by mohli zástupci KSČM usednout, vyjmenovány.

Místopředseda KSČM a poslanec Stanislav Grospič pak řekl, že komunisté jsou ochotni podpořit vládu právě za podmínky, že jim ANO a ČSSD budou podle dohody garantovat, že budou moci své lidi do státních firem navrhnout.

Připomněl však, že do tohoto pátku nebude jeho strana nic konkrétního z dohod komentovat.

Reklama

Doporučované