Hlavní obsah

Další obor, kde covid vyžene ceny nahoru. Bazény zdraží až o třetinu

Za jakých podmínek do bazénu? Rozhovor s Pavlem Košnarem z Asociace bazénů a saun.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Nejsme národ otužilců, ale skalní sportovci si k nám cestu najdou, věří provozovatelé bazénů necelý týden před otevřením. Příští pondělí hlásí 18 °C a polojasno. Většina koupališť radši počká do půli června na otevření vnitřků.

Článek

„Počasí je alfa a omega podnikání ve venkovních bazénech. Provozovatel si musí zvážit, zda se mu za těchto podmínek venkovní koupaliště vyplatí otevřít, nebo počká do 14. června a otevře to najednou. Myslím, že 50 až 70 procent koupališť otevře až s 14. červnem,“ říká Pavel Košnar z Asociace bazénů a saun pro SZ Byznys.

A jaké jsou podmínky otevření? Jisté je, že kapacita bude omezená na polovinu. To je spodní hranice naplněnosti, za ní už se podle Košnara otevírat nevyplatí: „Padesát procent je hranice. Vše, co padá po do 50 %, se nevyplatí.“

Jaká budou pravidla pro zázemí koupališť, není podle Asociace bazénů zatím stoprocentně jasné. „Zřejmě se nebudou moct používat vnitřní šatny a sprchy. Teď se uvažuje o tom, že by šatny šly a sprchy ne. Lidé se budou muset sprchovat na brodítkách venku,“ vysvětluje Pavel Košnar.

Ztráta až milion denně

Bazény patří k nejpostiženějším sektorům ekonomiky, kvůli covidu byly loni mimo provoz celých 300 dnů. Ztráty jdou podle Košnara denně do statisíců až milionů: „U průměrného krytého bazénu, který má 25 metrů a nějaké atrakce, je ta ztráta 850 000 korun denně. U malých bazénů 200 až 300 tisíc, u velkých do milionu.“

Bazény totiž nemůžou zůstat vypuštěné, vysvětluje Pavel Košnar: „Musí se po čase napustit, aby nedošlo k praskání keramiky. Takže bazény byly celou dobu napuštěné, jenom bez lidí. Musíte tu vodu trochu temperovat. Musíte pustit vzduchotechniku a už ty náklady jedou. Musíte taky zaplatit velké kubíky vody, nastartovat technologie, najmout lidi.“

Zatímco velkoprovozovatelé stav zvládli, část malých čeká krach: „Velká aquacentra a bazény to přežijí. Malé bazény pro kojence, tam to 30 až 40 procent provozovatelů nepřežije, nájmy je vyčerpávají. Nepobíraly podporu. Dostávali covid nájemné, na náklady se nám nepodařilo s MPO domluvit kompenzaci,“ řekl Košnar.

Do bazénu s testem. Ale s jakým?

Vláda počítá s tím, že každý klient bude muset splnit jednu ze tří podmínek: očkování, test nebo prodělaný covid. Podle Asociace bazénů a saun se detaily o druhu požadovaného testu či o počtu dnů po nemoci ještě do pondělí vytříbí.

„Já bych považoval za optimální, abychom část odpovědnosti přenesli na návštěvníka. Zeptáme se ho, jste po očkování, prodělal jste covid, máte test ? Nepřijde mi možné, abychom kontrolovali potvrzení o testech,“ míní Košnar. Počítá s tím, že si provozovatel vezme na návštěvníka kontakt, aby byl dohledatelný.

Přijde zdražování

Stejně jako restaurace i bazény budou zdražovat. Podražily mimo jiné chemické přípravky na čištění bazénů. Zdražení ale nebude podle Pavla Košnara skokové: „Bude to do 30 procent. Ne že by vstupenka za 100 korun najednou stála 200 korun,“ míní Košnar.

„My jsme se s provozovateli bavili o tom, že by nebylo dobré, aby zdražení bylo razantní. Časem se promítne, ale teď se na klienty těšíme. Apelujeme na naše provozovatele, aby aspoň pro tuto sezonu zachovali ceny, které byly. Zjistíme, jestli je to únosné. Ale předpoklad je, že nebude, protože všechny vstupní suroviny stouply.“

Další větší rozvolnění služeb by pak mohlo přijít v polovině června, otevřít by mohly například vnitřní prostory restaurací či vnitřní bazény. Ve hře je také obnovení provozu od 14. června u solárií či wellness.

Reklama

Doporučované