Hlavní obsah

Dánové se vykašlali na reprezentaci kvůli nové smlouvě. V Česku to nehrozí, zní z Jarolímova týmu

Foto: Profimedia.cz

Česká fotbalová reprezentace odehrála přípravné utkání s Dánskem na podzim roku 2016.

Reklama

Dánští fotbalisté se rozhodli bojkotovat úvodní reprezentační sraz. Tamní svaz tak ke dvojzápasu se Slovenskem a Walesem nominoval amatéry a futsalisty. Mohlo by se něco podobného stát i v českém fotbalovém prostředí?

Článek

Dánský tým okolo Christiana Eriksena, Kaspera Schmeichela nebo Thomase Delaneyho došel na letošním mistrovství světa ve fotbale až do osmifinále, kde vypadl s pozdějšími vicemistry z Chorvatska.

Jenže hned na úvodním reprezentačním srazu sezony se objevil zcela neznámý tým tvořený dánskými futsalisty a amatéry ze třetí a čtvrté tamní ligy. Důvod? Dánské hvězdy se s tamním svazem rozhádaly kvůli sporu ohledně osobních a reprezentačních sponzorů.

Podle Eriksena celá situace eskalovala do tak nevídaného průšvihu kvůli tomu, že dánský fotbalový svaz nabídl svým reprezentantům novou smlouvu s ještě horšími podmínkami než v minulosti. „Nechtěli jsme více peněz, ale chtěli jsme, abychom dostávali stejně jako v minulosti,“ uvedl záložník anglického Tottenhamu.

Dánská reprezentace bez hvězd tak vyrazila na přátelský zápas na Slovensko s amatérským výběrem. A není divu, že tím Seveřané naštvali nejen tamní fanoušky. V Trnavě se totiž těšili na Eriksena a spol. a místo nich dorazí zcela bezejmenný celek. Naopak Velšanům zřejmě příliš nevadí, že odehrají soutěžní duel Ligy národů proti dánským amatérům.

„Stali jsme se obětí sporu dánského svazu s tamními reprezentanty. Dánská strana nám slíbila finanční kompenzaci nákladů, které byly spojené s organizací zápasu. Náš reprezentační tým se cítí poškozený, protože před ostrým zápasem Ligy národů na Ukrajině odehraje zápas s týmem, jehož sportovní kvalita je mnohem nižší,“ píše slovenský fotbalový svaz ve svém prohlášení.

Slovenská strana přijde minimálně o příjmy z prodeje lístků, protože vstupenky na utkání s amatérským dánským výběrem se na Slovensku prodávaly za symbolické jedno euro. A fanouškům, kteří si lístky koupili v předprodeji, slovenský svaz jejich peníze vrátí.

„Bavíme se ve dvou rovinách. V soutěžním zápase UEFA mohou Dánové nastoupit s jakýmkoli týmem. Ohledně přátelských zápasů ale bývá zvykem, že se národní asociace domluví na smlouvě. Kupříkladu takového Portugalska se pak smlouva výrazně liší v případě účasti či neúčasti Cristiana Ronalda a podobně,“ vysvětluje Rudolf Řepka, generální sekretář Fotbalové asociace ČR.

Pokud by se ale Slováci rozhodli bránit i jinou cestou, tak nejsou bez šance. „Samozřejmě nevím, jakou smlouvu uzavřeli Dánové se Slováky, ale pokud by se ukázalo, že tu smlouvu dánská strana porušila a obě strany by nedospěly k dohodě, tak by rozhodoval zřejmě CAS (Sportovní arbitráž v Lausanne),“ dodává Řepka.

A právě takovému scénáři se Dánové chtějí vyhnout zmíněnou finanční kompenzací. Přesto v tomto případě nejde jen o peníze. „Jaký ma smysl, že přiletěli s takovým týmem na Slovensko? Aby neplatili pokutu? Aby neměli problémy s UEFA? Sejde se tento tým ještě někdy? Bude znovu reprezentovat Dánsko? Co nám takový zápas dá?“ naštval se kouč slovenské reprezentace Ján Kozák, který se proti Dánům chtěl připravit na utkání Ligy národů proti Ukrajině.

Možnost, že by za českou reprezentaci třeba jednou nastoupili fotbalisté z ČFL, MSFL nebo divizí podle Tomáše Paty z marketingové společnosti STES nehrozí. „K podobnému problému, jaký v současnosti řeší dánská reprezentace, v té české dojít nemůže, protože podepisujeme se členy národního týmu reprezentační smlouvu na dobu neurčitou.“

„Každý reprezentant podepíše smlouvu, která ho zavazuje k aktivitám spojeným s partnery české reprezentace. Co se týče oblečení, tak musí čeští hráči nosit věci od značky Puma. Ohledně kopaček a brankářských rukavic ale mohou hráči nosit ty značky, které jim vyhovují a se kterými maji podepsané individuální smlouvy,“ vysvětluje tiskový mluvčí české reprezentace Pavel Pillár.

Pro zajímavost: Čeští fotbalisté, kteří odehrali buď úplně celou, nebo alespoň velkou část kvalifikace o mistrovství světa v Rusku 2018, vydělali během celého cyklu na reprezentačních prémiích částku okolo jednoho milionu korun.

Reklama

Doporučované